Pátek, 19. dubna 2024

Letos by měla být téměř zcela využita kompostárna v Blansku

Letos by měla být téměř zcela využita kompostárna v Blansku

V Blansku by měla být letos po třech letech provozu téměř zcela využita kapacita kompostárny, kterou nechalo město s pomocí dotací EU postavit v roce 2010 za 57 milionů korun. Následně ale radnice musela řešit problémy s tím, že o využití kompostárny neměla veřejnost zájem. Tyto potíže by se mělo podařit letos nebo příští rok zcela odstranit, řekl dnes ČTK blanenský místostarosta Jiří Crha (ODS).

Kompostárna je schopna zpracovat až 2200 tun biologického odpadu ročně. Vytváří se z něj kompost, který lze použít na údržbu zelených ploch. V roce 2011 kompostárna zpracovala jen 700 tun odpadu, loni to bylo již okolo 1100 tun a letos zatím čísla ukazují, že její využití dále stoupá, uvedl Crha.

Předpokládá, že v tomto roce zařízení zpracuje okolo 2000 tun. Pokud by nebyla jeho kapacita řádně využita, město by se mohlo dostat do problémů. Hrozilo by totiž, že bude muset EU vrátit dotace poskytnuté na stavbu. Pro Blansko by to byla značná ztráta: EU zaplatila 40 procent nákladů.

Vedení města po otevření kompostárny dlouho nevědělo, jak obyvatele Blanska i celého regionu přimět k jejímu většímu využívání. Příliš nepomáhal ani příslib kompostu zdarma těm, kteří budou do zařízení vozit svůj bioodpad na zpracování.

Nakonec se radní rozhodli kompostárnu pronajmout s podmínkou, že uživatel se o problém postará. Přihlásily se dvě firmy. První nenabídla městu žádnou částku za roční pronájem tohoto zařízení, druhá - Via Alta za ni platí radnici ročně 12.000 korun.

"Ukázalo se, že to byl správný krok. Firma aktivně řeší potíže s kapacitou. V kompostárně končí bioodpad nejen z Blanenska, ale i sousedního Tišnovska," doplnil Crha.

Právě nízké nájemné je podle vedení města odměnou pro firmu za to, že zařízení lépe pracuje. Na radní bylo kvůli nájemnému podáno v minulosti i trestní oznámení. Policie pochybení nezjistila.

Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů