Čtvrtek, 28. března 2024

Sněmovna asi v pátek schválí omezení podpory obnovitelných zdrojů

Sněmovna asi v pátek schválí omezení podpory obnovitelných zdrojů

Sněmovna zřejmě schválí zkrácení podpory výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů již tento pátek. Vládní novelu, která má podporu omezit, dnes poslanci propustili do závěrečného čtení. Sněmovní hospodářský výbor do ní doporučil vložit změny týkající se například požadavku na odkrytí vlastníků elektráren z obnovitelných zdrojů. Předloha počítá zejména se stanovením stropu pro příspěvek na obnovitelné zdroje ve výši 495 korun za megawatthodinu.

Předseda hospodářského výboru Milan Urban dnes před poslanci připomněl, že v současné době se ročně vynakládá na podporu obnovitelných zdrojů kolem 44 miliard korun. Z toho 11,7 poskytuje státní rozpočet a zbytek platí odběratelé. Zdůraznil, že novelu je nutné přijmout dřív, než se Sněmovna kvůli vyvolání předčasných voleb rozpustí.

Hospodářský výbor podpořil návrh, který má zvýšit průhlednost vlastnické struktury příjemců státní podpory. Podporu podle něj nemá dostat například akciová nebo obdobná obchodní společnost, která má i jiné než zaknihované akcie. Nemá ji dostat ani taková zahraniční firma, která nepředloží čestné prohlášení o svých akcionářích, kteří drží víc než deset procent jejích akcií.

Návrh výboru také předpokládá, že se od příštího roku nebude poskytovat podpora novým obnovitelným zdrojům energie. Jde o zdroje, které získají stavební povolení až po roce 2014. Vlastníci těchto elektráren budou mít čas na jejich dokončení do roku 2015. Návrh výboru počítá i se srážkovou daní pro solární elektrárny ve výši deseti procent, jak to navrhla již vláda. Na druhé straně zvyšuje hranici osvobození od této daně ze současných 30 kilowatt na 300 kilowatt.

Ministr průmyslu Jiří Ciencala řekl poslancům, že s návrh hospodářského výboru podporuje. Další návrhy nepodpořil.

Desetiprocentní solární daň se nelíbí například Asociaci pro energetickou soběstačnost. "Podle bank může desetiprocentní solární daň vyvolat problémy u 20 až 30 procent fotovoltaických elektráren z roku 2010," uvedl v pondělí ředitel asociace Martin Sedlák. Vláda podle něj riskuje prohru v arbitrážích nebo zrušení zákona u Ústavního soudu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů