Pátek, 19. dubna 2024

Umění vybírat: nové webové stránky radí, jak chytře a ekologicky nakupovat

Umění vybírat: nové webové stránky radí, jak chytře a ekologicky nakupovat

Ekologický institut Veronica dnes spustil pod názvem Umění vybírat novou kampaň věnovanou ekologickému nakupování. Pomocí jednoduchých piktogramů a krátkých informačních boxů usnadňují webové stránky www.umenivybirat.cz orientaci v nejčastějších tématech spotřebitelského rozhodování. V každé z deseti oblastí nákupu oblečení, úklidu, kosmetiky, potravin, osvětlení, mobilních telefonů, dětských plen, hraček, květin a nábytku se návštěvníci a návštěvnice stránek dozví, jak v dané oblasti lépe a ekologicky nakupovat.

"Jako spotřebitelé se každý týden rozhodujeme, co koupit. Aniž si to mnohdy uvědomujeme, má tato volba velký vliv na životní prostředí a nákupem tak přímo i nepřímo ovlivňujeme podmínky, ve kterých žijeme my i naše děti," říká Petr Ledvina z Ekologického institutu Veronica.

"Dítě za přebalovací věk spotřebuje až 4 000 kusů jednorázových plen, které v nasáklém stavu tvoří až jednu tunu nerecyklovatelného odpadu. Tento odpad by při chytrém nákupu nemusel vzniknout", doplňuje Ledvina.

K internetovým stránkám Ekologický institut Veronica zároveň vydal aktuální, moderně provedenou stejnojmennou publikaci. Kniha je vytvořena tak, aby sloužila jako přehledný návod k ekologicky šetrnému nákupu. Grafická podoba kampaně cílí na mladší spotřebitele, kteří možná méně pěstují zeleninu na své zahrádce, ale o to více si rozumí s moderními technologiemi. Právě jim má vyhovovat moderní grafika celé kampaně. V tomto duchu byl vytvořen i originální videospot, který lze rovněž shlédnout na stránkách www.umenivybirat.cz.

"Nemusíte znát jméno krávy, jejíž mléko pijete. Tušíte ale, v jakých podmínkách žila a co se bude dít s obalem od mléka, až ho vyhodíte? Proto je důležité při nákupech přemýšlet a nekupovat hned nejlevnější věc z regálu", doplňuje autor publikace Petr Ledvina.

Publikaci zdarma získá každý zájemce v Ekologické poradně Veronica na Panské 9 v Brně.

Publikace je vydána v rámci projektu: "Environmentální poradenství jako nástroj individuálního dalšího vzdělávání. Aktivně, profesionálně, místně zakotveně", projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Kontakt: Petr Ledvina, petr.ledvina@veronica.cz, 776 057 637, 542 422 757

http://www.umenivybirat.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů