Sobota, 20. dubna 2024

Na obnovitelné zdroje šlo ve druhém čtvrtletí 9,5 mld. Kč

Na obnovitelné zdroje šlo ve druhém čtvrtletí 9,5 mld. Kč

Obnovitelné zdroje v Česku vyrobily ve druhém čtvrtletí 2,9 terawatthodiny elektřiny, více než dvojnásobek proti prvnímu čtvrtletí. Jejich vlastníci získali ve druhém kvartálu podporu v celkové výši 9,5 miliardy korun. ČTK o tom dnes informoval Operátor trhu s elektřinou (OTE), který je zodpovědný za vyplácení podpory.

Od začátku roku tak obnovitelné zdroje v ČR vyrobily 4,08 TWh elektřiny. Za celý loňský rok byla jejich výroba 8,79 TWh, což představovalo podíl zhruba 12,5 procenta na celkové hrubé domácí spotřebě elektřiny.

Za podporovanou výrobu je ze zákona považována výroba z fotovoltaických, větrných, vodních a bioplynových elektráren a také výroba z kombinovaných systémů výroby elektřiny a tepla. V prvním pololetí takto elektřinu vyrábělo zhruba 27.000 zařízení. Jejich přibližně 20.000 majitelů si mezi sebe rozdělilo podporu v celkové výši 14,4 miliardy korun.

OTE zodpovídá za vyplácení podpory provozovatelům obnovitelných zdrojů od počátku letošního roku. V minulosti zákon ukládal vyplácení podpory jednotlivým distributorům elektřiny v Česku, souhrnná čísla z loňského roku proto nejsou k dispozici.

Stát předpokládá, že celkem bude letos na podpoře obnovitelných zdrojů vyplaceno 44,4 miliardy korun. Většinu této částky platí spotřebitelé v cenách elektřiny, když odvádějí 583 korun z každé megawatthodiny. Stát přispívá z rozpočtu na podporu obnovitelných zdrojů částkou 11,7 miliardy korun.

Systém podpory obnovitelných zdrojů kritizují průmyslové podniky. Podle nich je kvůli obnovitelným zdrojům cena elektřiny tak vysoká, že průmysl ztrácí konkurenceschopnost.

Kvůli obavám z rostoucích nákladů na obnovitelné zdroje chce vláda jejich podporu omezit. Poslanci by měli v pátek ve třetím čtení rozhodovat o novele zákona, která podporu upravuje. Podle navržené normy by většina zařízení uvedených do provozu od počátku roku 2014 neměla už mít nárok na podporu. Návrh zákona také počítá se stanovením stropu na částku, kterou platí spotřebitelé v cenách elektřiny a která v posledních letech rychle rostla. Podle návrhu by od roku 2014 neměla výše tohoto příspěvku překročit 495 korun za megawatthodinu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů