Čtvrtek, 28. března 2024

Vychází nové číslo časopisu Sedmá generace 4-2013

Na webu 7.G jako obvykle najdete více fotek než v tištěném čísle...

Vychází nové číslo časopisu Sedmá generace 4-2013

Ve čtvrtém letošním čísle časopisu Sedmá generace se mimo jiné dočtete odpovědi na tyto otázky: Je pro udržitelný životní styl myslitelné jezdit auty? Sundávají Američané nohu z plynu? Jak se žije car free rodinám? Která kosmetika je nejvíc eko? Jak po Evropě cestovat sdíleně? Proč se z takzvané Moravské Amazonie ještě nestala chráněná krajinná oblast? Máme využívat mobily v environmentálním vzdělávání? Které vědecké vynálezy ne/pomáhají? Má topení peletami budoucnost? Co chystají klimatičtí aktivisté? Jak se Monice Načevě žije a tvoří na venkově? Kde se tělesně i duchovně uvolníte? K čemu slouží divoká mrkev?

"Automobil nás provází od kolébky až po hrob. Rodíme se v něm, milujeme, bydlíme, pracujeme, komunikujeme, relaxujeme, cestujeme... Je našim služebníkem, přítelem, či dokonce miláčkem. Veškeré pokusy o jeho omezení selhaly - dnes po planetě jezdí více než miliarda exemplářů a v dohledné době toto číslo poroste," uvozuje Miroslav Patrik v článku Autoborgové mezi námi čtvrté letošní číslo Sedmé generace. Hlavní téma tedy tentokrát zasvěcujeme automobilismu - jeho neustávajícího boomu, nazelenalým výhonkům, takzvaným přírodě přátelským autům, stále ještě existujícím car free rodinám nebo pokusům o ekologizaci přepravní logistiky.

Dočkáte se ale samozřejmě i řady jiných článků: další díl seriálu Zelené srdce tentokrát Martin Kupka věnuje "nejsnílkovatějšímu snílkovi", zakladateli českého woodcraftu Miloši Seifertovi. Kurz mediální sebeobrany zaplňují Zdeňka Šimková s Michaelou Buchtovou příklady, jak využít mobilní technologie při environmentálním vzdělávání. Zuzana Vlasatá nás pak v Šetrnější spotřebě provádí po různých certifikacích kosmetických výrobků. A v novém seriálu Moravská příroda přibližuje Žaneta Gregorová vzácnou biodiverzitu krajiny u soutoku Moravy a Dyje, i důvody, proč neuspěl nedávný pokus o začlenění tohoto území do chráněné krajinné oblasti.

V Drobnohledu se Pavel Kovařík ptá dvou francouzských couchsurferů, co obnáší sdílené cestování po evropských národních parcích, Ľubica Lacinová se zamýšlí nad bratislavskou konferencí UNESCO o etických výzvách vědeckých technologií a Josef Patočka reportuje z istanbulského setkání klimatických aktivistů 350.org. Nadto jsme se zeptali předsedy Klastru Česká peleta Vladimíra Stupavského, čím vším je ne/dobré topit a jak vidí budoucnost tuzemské energetiky.

V Kulturní zahradě čtenáře nejprve zavede Pavel Klvač na výstavu o pražských zahrádkových osadách, Barbora Bakošová následně hodnotí filmový dokument Odplata elektromobilu a Jana Orlová přináší směsici recenze a životní praxe inspirované knihou Eco-sex. V čísle nechybí ani pravidelné rubriky Librarium, Před 7.G, Ekologický kompost, Společenský kompost a Terrapie, zakončené slovy "nasadí-li vaši protivníci sílu, je to jednoznačný důkaz, že se vás začali bát". Vydání uzavírá dialog se zpěvačkou Monikou Načevou, v němž přišlo na Matku Přírodu, Milostný slabiky a porod ve stoje, a přehled zajímavých akcí, které můžete v příštích měsících navštívit.

Na webu 7.G jako obvykle najdete více fotek než v tištěném čísle, tentokrát si můžete prohlédnout například fotografie Moravské Amazonie od Jana Miklína, portréty Moniky Načevy, které u ní na venkově nafotil Ondřej Besperát, nebo nebo industriálně-sukcesivní fotoreportáž Anny Ploškové z festivalu Colours of Ostrava.

Seznam všech článků čísla najdete zde, seznam prodejních míst - ať již tištěné nebo elektronické verze Sedmé generace - je tady, pro informace o různých typech předplatného 7.G si klikněte sem.

Inspirativní četbu a šťastné cesty přeje redakce 7.G.

Seznam všech článků čísla najdete na www.sedmagenerace.cz. Tištěnou verzi Sedmé generace si můžete zakoupit na jednom z prodejních míst, elektronickou verzi pak na portálech Publero.com, Floowie.com nebo Rajknih.cz. Informace o předplatném 7.G najdete tady.


kontakt:

Simona Horká, sgenerace@hnutiduha.cz, tel: 608 443 443

Vít Kouřil, kouril.vit@gmail.com

www.sedmagenerace.cz

7.G na Facebooku

7.G na Twitteru

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů