Úterý, 16. dubna 2024

Nedaleko Poděbrad se otevře nová naučná stezka Pňovský luh

Nedaleko Poděbrad se otevře nová naučná stezka Pňovský luh

Část největšího a nejzachovalejší komplexu lužních lesů v Čechách představí nová naučná stezka Pňovský luh nedaleko Poděbrad ve Středočeském kraji. Zájemce provede porosty místy až pralesovitého rázu s řadou starých stromů, s množstvím hmyzu, ptáků a hájových květin. Slavnostní otevření stezky se uskuteční v sobotu 31. srpna dopoledne, informovala dnes ČTK Lucie Matulová z Českého svazu ochránců přírody.

Stezka začíná u rybníka v obci Předhradí. Trasa měří přibližně 8,5 kilometru a má jedenáct zastavení. Děti si v rámci ní mohou vyzkoušet například dřevěné bludiště a puzzle. Pňovský luh tvoří spolu s nedalekým Veltrubským a Libickým luhem největší a nejzachovalejší komplex lužních lesů v Čechách.

Je zde také řada tůní, které jsou pozůstatkem starého labského koryta před jeho regulací v 19. století. Tůně slouží jako domov pro mnoho druhů obojživelníků. Na jaře zde rostou dymnivky, orseje a sasanky, v létě na březích Labe lekníny, stulíky nebo šípatky. Pokud je tato část roku hojná na deště, může se z části lesa stát neprostupná džungle plná malých močálů, lián a hmyzu.

Na stezce se nachází torzo Oldřišského dubu staré 530 let. Na území části obce stál v 11. století hrad Oldříš, který patřil k nejstarším na území ČR. Později však zanikl. Podle legendy ho vystavěl kníže Oldřich pro svou ženu Boženu. Z hradního kostela Sv. Jana Křitele se dochovaly zlomky tympanonu, jehož reliéf je považován za nejstarší v českých zemích.

Na programu slavnostního otevření bude i prohlídka stezky a vypuštění uzdravených živočichů ze záchranné stanice Pátek u Poděbrad.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů