Čtvrtek, 28. března 2024

V Česku svítilo slunce jako v Kalifornii. Podle ERÚ solárníci podváděli s informacemi

V Česku svítilo slunce jako v Kalifornii. Podle ERÚ solárníci podváděli s informacemi

Přibližně 1500 majitelů solárních elektráren podle podezření Energetického regulačního úřadu podvádělo. Vykazovali mnohem delší dobu slunečního svitu, než jaká je v Česku možná. Díky tomu si zvyšovali příjmy z dotací.

Energetický regulační úřad (ERÚ) se domnívá, že někteří majitelé solárních elektráren manipulovali s údaji o výrobě proudu, aby dostali větší příspěvky od státu. Uvedla to v neděli večer Česká televize v pořadu Události. Prověrka podle ČT odhalila elektrárny, které udávaly takovou dobu slunečního záření, jež v Česku není možná.

Solárníci podle ERÚ mohou v Česku vyrábět elektřinu asi tisíc hodin ročně, tedy po dobu, kdy svítí slunce. Úřad teď vyšetřuje zhruba 1500 výrobců, kteří údajně pobírali takové dotace, na něž by potřebovali tolik svitu jako například v Kalifornii.

"Dali jsme podnět Státní energetické inspekci k okamžité kontrole těchto subjektů a zároveň jsme upozornili Nejvyšší státní zastupitelství, že může jít o trestný čin dotačního podvodu," uvedl Jiří Chvojka z ERÚ.

Pro inspektory je podle ČT klíčová hodnota 1200 hodin slunečního svitu ročně. Nad tímto limitem je prý 1574 výrobců. "Bude velmi těžké zjistit, zda to bylo vykázáno podvodným způsobem. My netvrdíme, že všechny subjekty, které nám z analýzy vyšly, jsou podvodníci," dodal Chvojka. Jména na seznamu znají jen úředníci, uvedla ČT.

Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková internetovému serveru Insider řekla, že její úřad u některých případů našel také indicie, které svědčí o možných podvodech při udělení licence. "Celkově kvůli licencím prověřujeme 200 spisů. Jde o elektrárny, které čerpají roční podporu okolo sedmi miliard korun. A devadesát procent z nich vykazuje chyby," uvedla.

Na Nejvyšší státní zastupitelství zatím ERÚ odevzdal ve dvou skupinách spisy solárních elektráren s celkovým instalovaným výkonem asi 150 megawattů a roční podporou téměř čtyři miliardy korun. "Další várku chystáme na příští týden," řekla Insideru Vitásková. Fotovoltaické elektrárny mají na podporu nárok po dobu 15 až 20 let od spuštění, v souhrnu tak ERÚ zpochybňuje sumu v řádu desítek miliard korun.

Velké rozšíření solárních elektráren v letech 2009 a 2010 vedlo k razantnímu zvýšení celkové částky, která míří na podporu obnovitelných zdrojů. V letošním roce se jedná o 44,4 miliardy korun, z toho 11,7 miliardy platí vláda ze státního rozpočtu a zbytek spotřebitelé v cenách elektřiny. Poplatek na obnovitelné zdroje kritizují průmyslové podniky, podle nich kvůli tomu české firmy ztrácí konkurenceschopnost.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů