Sobota, 20. dubna 2024

VUT chce spolupracovat s Číňany na využití odpadu z elektráren

VUT chce spolupracovat s Číňany na využití odpadu z elektráren

Vysoké učení technické v Brně chce spolupracovat s jednou z největších čínských energetických firem. Skupina Guodian Tech hledá optimální využití pro extrakt z elektrárenských popílků. Obrátila se pro radu také k vědcům z Centra materiálového výzkumu, kteří se možnostem využití a recyklace odpadních produktů z elektráren dlouhodobě věnují. Výsledky pilotního projektu vědci v Číně představí letos v říjnu. ČTK to dnes řekl manažer centra Petr Tesař.

Produkty z elektrárenských popílků mohou najít využití zejména ve stavebnictví. Jejich přidáním lze například ovlivnit rychlost tuhnutí betonu. Čínská energetická skupina díky rozsahu své činnosti disponuje obrovským množstvím odpadní suroviny využitelné k další úpravě a recyklaci.

První jednání mezi Číňany a brněnskými vědci se uskutečnilo v pátek. V případné spolupráci vidí představitelé Centra materiálového výzkumu velký potenciál. "Tématu využití odpadních produktů energetického hospodářství se věnujeme dlouhodobě a tento projekt umožňuje naplno využít naše technické a analytické zázemí," uvedl ředitel centra Miloslav Pekař.

Využití elektrárenských popílků není jedinou technologií, s níž brněnští vědci přicházejí na čínský trh. Uplatnění tam hledá také patentovaná metoda výroby bioplastů z odpadního fritovacího oleje. Licenci koupila česká firma Nafigate Corporation, která pro technologii hledá v Číně komerční uplatnění.

Metoda umožňuje vyrábět z oleje biopolymery označované zkratkou PHA. Ty lze použít například jako obaly na čerstvé potraviny nebo kelímky, které se za několik měsíců samy rozpadnou. Díky tomu nezatěžují životní prostředí, na rozdíl od ostatních plastů, které z podstatné části končí na skládkách nebo ve spalovnách.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů