Čtvrtek, 28. března 2024

Opavský magistrát začne v říjnu rozdávat zájemcům kompostéry

Opavský magistrát začne v říjnu rozdávat zájemcům kompostéry

Opavský magistrát začne v říjnu rozdávat zájemcům kompostéry na zpracování bioodpadu. Celkem jich nakoupil 2303 kusů. Chce tak snížit množství biologického odpadu, který majitelé zahrad vyprodukují. Novinářům to dnes řekla mluvčí města Lada Dobrovolná.

Zájemce eviduje odbor životního prostředí magistrátu. Podle Dobrovolné zůstává ještě několik desítek kompostérů bez budoucího majitele. "Další zájemci se ještě mohou hlásit," řekla.

Během října magistrát kompostéry od dodavatele převezme a 10. října začne jejich distribuce. Obyvatelé centrální Opavy si je budou moci vyzvednout v areálu bývalých Dukelských kasáren. Lidé žijící v jednotlivých městských částech se mají obrátit na vedení svého obvodu.

Město nechá na skládku ročně vyvézt 14.000 tun směsného komunálního odpadu. Dalších 5000 tun je vytříděných. "Studie hovoří o tom, že ve směsném odpadu je až 40 procent biologického, který my mohl místo na skládkách končit v kompostu," vysvětlil náměstek primátora Dalibor Halátek (SOS pro Opavu) důvody, proč chce město kompostéry rozdávat. Magistrát předpokládá, že s jejich pomocí klesne množství bioodpadu až o 2000 tun za rok.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů