Sobota, 20. dubna 2024

Odstartoval program Nová zelená úsporám

Odstartoval program Nová zelená úsporám

Program Nová zelená úsporám začal od 12. 8. 2013 ve své první výzvě přijímat žádosti o podporu, určenou pro rodinné domy. První výzva je zaměřena na tři typy opatření:

  • snižování energetické náročnosti stávajících rodinných domů [zateplení (čím nižší energetická náročnost budovy po realizaci opatření, tím vyšší bude podpora)];
  • výstavbu rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností;
  • efektivní využití zdrojů energie (např. na výměnu zdrojů tepla na tuhá a vyjmenovaná kapalná fosilní paliva za efektivní, ekologicky šetrné zdroje - kotle na biomasu, krbová kamna na biomasu, tepelná čerpadla, plynové kondenzační kotle, solární systém na ohřev teplé vody a přitápění).


Součástí podpory je i příspěvek na přípravu a zajištění realizace těchto opatření (např. podpora na zpracování odborného posudku, technického dozoru stavebníka a na provedení měření průvzdušnosti obálky budovy).

Žadatelé, kteří zkombinují více opatření, mají možnost získat speciální bonus ve výši 10 000 Kč za kombinaci vybraných opatření. Finanční prostředky mohou být vyplaceny už letos na podzim. Vlastníci rodinných domů zasažených povodněmi v červnu 2013 mohou žádat o podporu z programu za zvýhodněných podmínek, tj. apříklad prodloužení termínu pro dodání povinných příloh a navýšení podpory.

Nyní je na podporu vyčleněna 1 mld. Kč ze zdrojů SFŽP ČR, z prodeje emisních povolenek je připraveno 300 mil. Kč, dalších 500 milionů korun z prodeje povolenek Ministerstvo životního prostředí očekává ještě do konce letošního roku. Celkem tedy letos na financování programu půjde 1,8 mld. korun.

Další podrobnosti, včetně vypracovaných modelových příkladů, kalkulačky pro výpočet výše podpory, návodu na podání žádosti nebo vzorové smlouvy o dílo, najdou zájemci na: www.nzu2013.cz.

Seznam krajských pracovišť, kde je možné získat informace a odpovědi na případné dotazy, je vyvěšen na: www.nzu2013.cz

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů