Úterý, 16. dubna 2024

Konec prázdnin: Recyklohraní, aneb Ukliďme si svět je tu zas

Dnešní děti budou jednou v dospělosti rozhodovat o tom, jak se bude v českých domácnostech i ve firmách zacházet s odpadem a kolik se ho vyprodukuje...

Konec prázdnin: Recyklohraní, aneb Ukliďme si svět je tu zas

Pamatuje na to i školní vzdělávací program Recyklohraní, aneb Ukliďme si svět. Přihlásily se do něj školy také ve vaší obci či ve vašem městě?

Kolektivní systémy zabývající se zpětným odběrem a recyklací vysloužilých elektrospotřebičů si dlouhodobě uvědomují, jaký význam má práce s mládeží. Proto ELEKTROWIN a ASEKOL uvedly už dříve do života dva dlouhodobé školní projekty, v nichž se nastupující generace dozvídala vše potřebné o třídění a recyklaci, První projekt se jmenoval Ukliďme si svět!, druhý Recyklohraní. V září 2012 se spojily do jednoho pod společným názvem Recyklohraní, aneb Ukliďme si svět. Na projektu se podílejí také kolektivní systémy EKOLAMP a ECOBAT, věnující se sběru a recyklaci osvětlovací techniky a baterií. Zapojené školy - základní, střední i mateřské, zároveň pomohly rozšířit síť sběrných míst pro vysloužilé spotřebiče a tříděný odpad.

DÍLČÍ ÚKOLY PRO ŠKOLÁKY BĚHEM CELÉHO ŠKOLNÍHO ROKU

Během školního roku děti plní v rámci projektu jednotlivé dílčí úkoly. Každý z nich vyhlašuje jeden ze spoluorganizátorů projektu. První úkol určený v uplynulém ročníku společností ELEKTROWIN spočíval v mapování černých skládek. Od listopadu 2012 do letošního ledna jich žáci 169 škol odhalili a zdokumentovali 121. Hledali je v rámci výuky nebo mimoškolní činnosti v okolí své školy, obce či města. Úlovky vyfotili a nahlásili prostřednictvím svých chytrých mobilních telefonů nebo počítačů. Nejvíce skládek bylo nahlášeno ve Středočeském a Moravskoslezském kraji.

O zlepšujícím se stavu životního prostředí však svědčí fakt, že děti z 33 škol, ačkoli prohledaly celé blízké i vzdálené okolí, na černou skládku vůbec nenarazily.

Letos na jaře školáci dostali další úkol, za jehož splnění si jejich školy připsaly body do soutěže navíc. Zadání z dílny kolektivních systémů ELEKTROWIN a ASEKOL znělo: Ztvárni co nejzajímavěji >>ekologickou vlajku<<, jejíž motivy budou evokovat sběr a recyklaci starého elektra. Bonusové body se připisovaly školám za přímou prezentaci výsledného díla v jejich prostorách či v rámci akce pořádané v okolí (např. při dubnových oslavách Dne Země).

KTERÉ NOVINKY JE MOŽNÉ ČEKAT OD LETOŠNÍHO ZÁŘÍ?

Také právě zahájený školní rok 2013/2014 přináší řadu novinek. Už nyní od září si školy registrované do projektu mohou objednávat výjezdní výukový program nazvaný Recyklace hrou. Žáci základních škol se hravou formou dozvědí jednak o negativních vlivech starých elektrozařízení a přenosných baterií na životní prostředí - pokud jsou vyhazovány na nevhodná místa, a jednak pochopí, že recyklací dnes už dokážeme vysloužilému zařízení dát další šanci, jak posloužit lidem i přírodě. Žáci přitom budou pracovat s modely elektrozařízení i s dalšími vhodnými metodickými pomůckami. S programem Recyklace hrou vyškolení lektoři objedou ve školním roce 2013/14 celkem 100 aktivních škol z celé České republiky.

Úspěch školy v projektu Recyklohraní, aneb Ukliďme si svět stojí a padá s prací kontaktní osoby. Nejčastěji to bývá pedagog, který svým přístupem k životnímu prostředí dokáže nadchnout i své žáky. Činnost takových učitelů by ELEKTROWIN spolu s ostatními kolektivními systémy rád odměnil, zviditelnil, a pomohl tak dalším pedagogům najít svou cestu k výuce ekologické výchovy, vzdělání a osvěty na školách. Proto v tomto školním roce bude vyhlášen 1. ročník soutěže EKOUČITEL. Aktivní pedagogové, kteří se do soutěže přihlásí, získají nejen certifikát svědčící o jejich kvalitní práci, ale i body do soutěže Recyklohraní, aneb Ukliďme si svět, dárek pro sebe a odměnu v podobě zážitkového semináře určeného těm nejlepším.

A protože projekt napomáhá praktické výchově dětí z mateřských a základních škol i středoškoláků formou aktivního sběru starého elektrozařízení a použitých baterií, uskuteční se i v tomto školním roce další sběrové kampaně. Tentokrát budou zaměřeny hlavně na elektro, a to starou výpočetní techniku používanou ve školách, a již klasicky na mobilní telefony. V minulém školním roce se jich nasbíralo téměř 22 tisíc, což pro právě zahájený školní rok znamená velkou výzvu.


Jak se do projektu přihlásit?

Přihlášení je snadné a zabere pouhé dvě minuty. Do formuláře na stránkách www.recyklohrani.cz stačí zadat IČ vaší školy a pak už pouze vyplnit příslušné registrační údaje. Účast v tomto vzdělávacím programu je zcela zdarma a přihlásit se do něj může každá mateřská, základní i střední škola z celé České republiky.

Záštitu nad projektem převzalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR a je spolufinancován společnostmi, které se v České republice specializují na zpětný odběr a recyklaci:

ELEKTROWIN a. s. - zpětný odběr elektrozařízení;

ASEKOL s. r. o. - zpětný odběr elektrozařízení;

ECOBAT s. r. o. - zpětný odběr baterií;

EKOLAMP s. r. o. - zpětný odběr osvětlovacích zařízení.

ZDROJ: ELEKTROWIN


Výsledky Recyklohraní ve školním roce 2011/12

Sbíraná komodita Množství
Vysloužilá elektrozařízení (velká i malá) 530 265 kg
Mobilní telefony 23 032 ks
Použité baterie 111 366 kg


ZDROJ: ELEKTROWIN


Nejaktivnější školy ve sběru elektrozařízení v r. 2011/12

Název školy Počet kg
Základní škola a Mateřská škola Jana mikrometrůose Komenského, 696 47 Žeravice 37, okres Hodonín 5669
Základní škola Plumlov, okres Prostějov 5198
Základní škola a Mateřská škola Habry 4323
Základní škola a Mateřská škola Slatinice 4002
Střední škola - Centrum odborné přípravy technickohospodářské, Praha 9, Poděbradská 1/179 3813
Základní škola a Mateřská škola, Kravsko 3414
Základní škola Polešovice 3128


ZDROJ: ELEKTROWIN

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů