Čtvrtek, 25. dubna 2024

V Praze zaznějí zkušenosti ze snižování hluku a znečištění ovzduší ve světě

V Praze zaznějí zkušenosti ze snižování hluku a znečištění ovzduší ve světě

Shromáždit lokální úspěšná řešení při snižování hluku a znečištění ovzduší v městských aglomeracích, vedoucí ke zlepšování zdravotního stavu místního obyvatelstva, si klade za cíl mezinárodní konference BETTER CITIES FOR BETTER LIFE, která se uskuteční ve dnech 28. a 29. listopadu na pražském Žofíně.

Na programu už intenzivně pracuje Programová rada, složená ze zástupců hlavního města Prahy, fakult dopravní a elektrotechnické ČVUT, 3. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy, Akademie věd ČR, Národní hlukové observatoře ČR a dalších významných institucí a organizací.

Tato prestižní akce má přispět ke zprostředkování výměny zkušeností nejen mezi starosty takových světových metropolí, jako jsou New York, Mexiko City, Rio de Janeiro, Moskva, Káhira, Istanbul, Peking, Šanghaj, New Dillí, Tokio či Sydney. Účastnit se jí totiž budou i představitelé měst pro nás obvyklejší velikosti - Prahy, Ostravy nebo Ústí nad Labem.

Pražské setkání cíleně naváže na jinou významnou konferenci, která se za účasti představitelů osmi evropských metropolí a Generálního ředitelství Evropské komise pro životní prostředí rovněž věnovala problematice snižování hlučnosti a znečištění ovzduší ve městech. Zvací dopisy odešly do více než 350 měst všech obydlených kontinentů a nyní se dolaďuje vyjednávání o účasti jejich starostů či dalších jejich zástupců na pražské konferenci. Díky součinnosti Ministerstva zahraničních věcí a vynikající spolupráci českých zastupitelských úřadů po celém světě lze očekávat reprezentativní složení účastníků konference a její věcný přínos pro další práci na zlepšování podmínek pro městský život.

ŽÁDNÉ VZNEŠENÉ PROKLAMACE, ALE KONKRÉTNÍ PRAKTICKÁ ŘEŠENÍ

Hlavním smyslem konference není zformulovat vzletná prohlášení o dosažitelných cílech v boji proti hluku a znečištěnému ovzduší ve městech v roce 2050, nebo snad dokonce v roce 2100. Ale půjde o to shromáždit na konferenci úspěšná řešení, jichž se podařilo dosáhnout v konkrétních čtvrtích a dalších lokalitách zúčastněných měst, nebo třeba i jen v jednotlivých ulicích. Právě taková konkrétní, v praxi už osvědčená řešení pak bude možné multiplikovaně použít všude tam, kde jsou pro to vhodné podmínky.

Konference se bude věnovat také hledání formátů systémového řešení průběžného financování programů snižování hluku a znečištění ovzduší. Jinak totiž v lidském organismu časem nastanou nevratné patologické změny - krize, nekrize. Obyvatele naší planety proto dnes zajímají možnosti pozitivních změn, které by nastaly letos, příští rok... nejdéle už během našeho života. K tomu využijme úspěšných příkladů, jež inspirují a motivují k následování.

Organizátoři listopadové konference (viz www.better-cities.eu) očekávají hojnou účast i starostů z České a Slovenské republiky, kteří se na ní mohou nechat inspirovat pro svou další práci v komunální politice. Budou však také moci přispět vlastními zkušenostmi do databáze unikátních řešení a podělit se o ně s ostatními.

Od samého začátku je konference připravována se záměrem dlouhodobého projektu, jehož prostřednictvím bude možné si ve struktuře národních rad, koordinovaných kontinentálními a celosvětovými neziskovými orgány, v příštích letech vyměňovat zkušenosti a čerpat z úspěšných řešení - a pravidelně se k tomu na různých místech planety také scházet.

Očekává se účast zástupců Organizace spojených národů, Světové zdravotnické organizace i Evropské komise. Společenský galavečer 28. listopadu připravovaný pro 1100 pozvaných hostů bude věnován sluchově postižené populaci.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů