Pátek, 29. března 2024

Jak nebezpečný je japonský únik radioaktivní vody?

Jak nebezpečný je japonský únik radioaktivní vody?

Nová odhalení unikající kontaminované vody z nádrží u poškozené japonské jaderné elektrárny Fukušima vyvolala poplach. Následovala jen několik týdnů poté, co japonští oficiální činitelé přiznali, že do Tichého oceánu více než dva roky po katastrofě prosakuje radioaktivní voda. Vláda tento týden informovala, že vynaloží 47 miliard jenů (asi 9,4 miliardy korun) na vybudování podzemní "ledové zdi" kolem reaktorů a vyvine pokročilý systém čištění vody.
Agentura AP sestavila přehled základních otázek a odpovědí kolem možných rizik pro ryby a lidi, kteří je konzumují:


KOLIK KONTAMINOVANÉ VODY UNIKÁ DO MOŘE?
Odborníci to odhadují na nejméně 300 tun denně. A to je jen z jednoho ze dvou hlavních zdrojů: z podzemní vody, která protéká kontaminovanými údržbářskými tunely a dírami v elektrárně. Předpokládá se, že voda s mnohem vyšším množstvím radiace uniká prasklinami v základech poškozených jaderných reaktorů a jejich turbín a pomalu se dostává přes půdu do moře. Kolik přesně jí může být, není známo. Provozovatel elektrárny, společnost Tokyo Electric Power Co. (Tepco) dokonce uvádí, že neexistují jednoznačné důkazy jakýchkoli úniků, byť tuto možnost nepopírá.


DENNĚ 300 TUN ZNÍ JAKO SPOUSTA VODY, ALE OCEÁN JE VELIKÝ. JAK NEBEZPEČNÉ TO JE?
Hlavní zdravotní riziko představuje dopad na ryby nedaleko jaderné elektrárny. Vědci byli dlouho přesvědčeni, že se kontaminovaná voda dostává do oceánu, což částečně dokládali neustále vysokým množstvím radioaktivního cesia v rybách žijících u dna moře. Je třeba sledovat také nárůst množství stroncia-90 a tritia. Zvláště stroncium se ukládá v rybích kostech a vydrží déle než cesium v rybách i lidech, kteří je snědí. Rybářský průmysl kolem Fukušimy je v současnosti zastaven.


PROČ JE TAM TOLIK RADIOAKTIVNÍ VODY?
Oněch 300 tun denně je jednoduše částí podzemní vody, která stéká z okolních hor a přes komplex jaderné elektrárny se dostává do moře. Krom toho je denně do elektrárny pumpováno 400 tun chladící vody, aby se zbylé jaderné palivo nepřehřívalo, a tato voda prosakuje do základů a sklepů. Odtud je voda neustále odčerpávána, ale část z ní uniká prasklinami. Půlka vyčerpané vody se znovu používá k chlazení reaktorů a zbytek se ukládá v nádržích.


A CO ÚNIKY Z NÁDRŽÍ?
To je zatím menší problém, ale panují obavy, že by se mohl rozšířit. Všechna voda v nádržích se zpracovává, aby se odstranilo cesium, což je jeden z nejnebezpečnějších radioaktivních prvků. Elektrárna má více než tisíc nádrží zadržujících 335.000 tun kontaminované vody a Tepco plánuje zvýšit kapacitu až na 800.000 tun během následujících tří let.


SKONČÍ TENHLE PROBLÉM VŮBEC NĚKDY?
Nejrealističtějším řešením je čistit vodu na bezpečnou úroveň a vypouštět ji do moře. Čistící vodní jednotka, která tohle měla dělat, při testovacím provozu selhala a opravuje se. Vláda hodlá během následujících dvou let financovat vývoj vylepšené jednotky. Neexistuje technologie, jak odstranit tritium, takže to může představovat riziko, pokud jeho množství bude nadále stoupat.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů