Úterý, 23. dubna 2024

V Hluboké n.V. začne filmový festival Voda-moře-oceány

V Hluboké n.V. začne filmový festival Voda-moře-oceány

Renomovaný australský filmař a držitel Emmy Awards David Hannan bude jedním z hlavních hostů Mezinárodního filmového festivalu Voda-moře-oceány. Konat se bude od 12. do 15. září v jihočeské Hluboké nad Vltavou. Diváci mohou vybírat z 31 dokumentů ze 12 zemí, vstup je zdarma, řekli dnes novinářům pořadatelé.

Cílem přehlídky je prezentovat a ocenit filmová díla zabývající se světem sladkých i slaných vod, podněcovat jejich tvorbu v mezinárodním měřítku a rozšiřovat tak poznání lidí i jejich zájem o problematiku ochrany této oblasti životního prostředí. Porota vedle Grand prix udělí i ceny za nejlepší dokument, nejlepší film ze slané a sladké vody, krátký film, potápěčský film a film, který se zabývá ekologií.

"Na přehlídce budou dominovat snímky hodinové délky, klasické dokumenty, filmy, které vedou diváka do hlubin, a pak jsou tam i velice osobité filmy, třeba nejdelší časosběrný dokument o delfíní samici," řekl ČTK předseda poroty a česko-novozélandský filmař Michael Havas. Úroveň filmů je podle něj nesmírně vysoká a konkurence tvrdá. Nové obzory filmaři vidí v čím dál větších hloubkách anebo v souvislostech. Jeden ze snímků třeba poukazuje na důsledky likvidace korálových útesů.

Festival začíná ve čtvrtek snímkem Delfíni ze žraločí zátoky a končí v neděli projekcí vítězných a oceněných snímků. Pro návštěvníky je připraveno několik besed a výstav. Třeba vrakový potápěč, kameraman a fotograf Jindřich Böhm uvede snímek Vraky za polárním kruhem a přední český herpetolog Roman Rozínek diváky pozve do světa českých tůní a mokřadů.

V sobotu odpoledne mohou přijít zájemci diskutovat s držitelem Emmy Awards Davidem Hannanem, který představí své nové projekty. Byl například jedním z tvůrců fenomenálního filmu Planeta oceán, který je na programu přehlídky. Vážní zájemci by si měli volné vstupenky rezervovat.

Vyhlašovatelem festivalu je Nadační fond Crystal Planet. Sedm let působil v Ústí nad Labem. Jeho prezidentem je potápěč, dobrodruh a filmař Steve Lichtag, který v Hluboké bude vyprávět o práci na svých nových dokumentech. Návštěvníci si budou moci prohlédnout také výstavu Století Miroslava Zikmunda a dozvědět se něco o stejnojmenném filmovém projektu, který bude mít premiéru na podzim.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů