Pátek, 29. března 2024

Evropská mise CryoSat zaznamenala další úbytek arktického ledu

Evropská mise CryoSat zaznamenala další úbytek arktického ledu

Objem arktického ledu se minulou zimu opět snížil, a to v důsledku globálního oteplování i dlouhodobých přírodních změn v oblasti. Uvedla to server BBC s odvoláním na představitele mise CryoSat, kterou uskutečňuje Evropská kosmická agentura (ESA).

V březnu a dubnu, kdy bývá ledová kra nejtlustší, vědecký satelit CryoSat naměřil jen necelých 15.000 kilometrů krychlových ledu. Je to nejméně od roku 2010, co mise začala svá měření. Před třicítkou let byl objem ledu ve stejném ročním období nejspíš dvojnásobný, poznamenali vědci ESA na vědecké konferenci v Edinburghu.

"Po tříletém měření vidíme, že některé části ledové krusty se ztenčily rychleji než jiné. Na konci (loňské) zimy byl led tenčí než obvykle," řekl na sympoziu britský vědec Andy Shepherd.

"Otázkou je, co způsobuje tento úbytek. Určitě to souvisí s očekávanými dopady globálního oteplování, ale musíme také lépe porozumět přírodním změnám, ke kterým nejspíš dochází v průběhu desítek let. CryoSat nám může pomoci i k tomuto porozumění," usoudil představitel ESA Alan O'Neill.

Manažer mise Tommaso Parrinello ujistil, že satelit je v dobrém stavu a měl by být s to fungovat a mapovat stav arktického ledu asi do roku 2020.

Satelit měří tloušťku ledu s přesností až na 20 centimetrů a údaje přenáší do map. Jde o první mapování svého druhu s pomocí radarového výškového měření. Technologie poskytuje přesnější výsledky než dosavadní měření a systém dokáže pořizovat snímky i skrz mraky a při dlouhodobé tmě.

Arktické moře prochází každoročně fázemi změn a tání velkého množství ledu. V minulých deseti letech satelitní snímkování odhalilo urychlování postupného úbytku ledu v Severním ledovém oceánu.

"V příštích letech se Arktida stane velmi důležitým geopolitickým regionem," řekl loni ředitel programu geologických pozorování ESA Volker Liebig. "Existují domněnky, že se tu nachází 15 až 20 procent celosvětových zásob ropy a zemního plynu a až led roztaje, budou tu kratší plavební cesty pro lodní dopravu," zdůraznil Liebig. "Satelity budou hrát stále důležitější roli v trvalém managementu tohoto citlivého regionu," dodal.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů