Pátek, 29. března 2024

Senát schvaluje zákon, který firmám ušetří miliardy za energie

Senát schvaluje zákon, který firmám ušetří miliardy za energie

Podle ekologů by měli politici více omezit podporu fosilních paliv. Kritikům se na novele nelíbí hlavně nová solární daň ve výši 10 procent.

Průmysl si dnes může vydechnout. Senát by měl podle očekávání na dnešní schůzi bez problémů odhlasovat zákon o podporovaných zdrojích energie, který má firmám i domácnostem ušetřit několik miliard korun na účtech za elektřinu.

Odpůrci novely ale mají jasno: Zákon je šitý horkou jehlou, dává zelenou hnědému uhlí a stát čekají desítky žalob od solárníků. Zmiňované úspory navíc zaplatí vláda ze státního rozpočtu.

Zákon, který primárně zastavuje podporu drtivé většiny obnovitelných zdrojů od roku 2014, zastropuje příspěvek na obnovitelné zdroje na 495 korunách za megawatthodinu a zavede desetiprocentní solární daň, musí po schválení v Senátu podepsat prezident Miloš Zeman. Energetický regulační úřad pak musí ještě v říjnu připravit cenové rozhodnutí na příští rok.

"S tím, že zákon podepíše velmi rychle i prezident, víceméně počítáme. Nyní ale před politiky stojí další úkol, kterým je vytvoření nové koncepce podpory perspektivních malých obnovitelných zdrojů," říká Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha. Mezi ně počítá malé bioplynové stanice, větrnou a geotermální energii a malé solární elektrárny na střechách rodinných domů.

Novela totiž od příštího roku šmahem ukončuje podporu pro nové obnovitelné zdroje. Výjimku si vydobyly jen malé vodní elektrárny a již rozpracované větrné parky. Komoře obnovitelných zdrojů energie naopak vadí, že nový zákon počítá s podporou kombinované výroby elektřiny a tepla z uhlí a biomasy, dohromady za téměř 2,5 miliardy korun.

"Ministerstvu průmyslu a obchodu jsme představili vlastní plán, jak omezit růst nákladů na obnovitelné zdroje," říká místopředseda komory Štěpán Chalupa. Hlavním rozdílem oproti schvalované novele je ponechání podpory pro větrné elektrárny a omezení podpory kombinované výroby elektřiny a tepla a spalování biomasy pouze na zdroje do pěti megawattů výkonu. "Ty úspory by pak byly o 1,4 miliardy korun vyšší, než s jakými počítá vláda," říká Chalupa.

Tím, že se jedná o "rychlou" nebo jinými slovy "malou" novelu, se ministerstvo průmyslu ani vláda nikdy netajily. V současné situaci jim šlo hlavně o zastavení dalšího růstu podpory zelené energie - jen letos na ni čeští spotřebitelé zaplatí okolo 44,4 miliardy korun. Komplexní novelu, kterou ministerstvo také připravovalo, by se jim pravděpodobně nepodařilo prosadit včas a zákazníci by tak naopak za elektřinu zaplatili mnohem víc.

Že je zákon šitý horkou jehlou, ukazuje zejména otázka solární daně. Ta 26procentní na sluneční elektrárny z let 2009 a 2010, která státu loni vynesla 6,5 miliardy korun, letos končí. A stát se tak rozhodl zavést pro fotovoltaické elektrárny z roku 2010 novou, desetiprocentní daň, tentokrát až do konce jejich dvacetileté životnosti.

Podle solárníků to ohrozí garantovanou návratnost slunečních elektráren. Soudních sporů se obávalo i ministerstvo financí za éry Miroslava Kalouska. I verdikt Ústavního soudu o 26procentní dani loni přiznal, že se jednotlivé projekty mohou domáhat náhrady. Na Ústavní soud se solárníci obrátili i nyní.

Na to, že 10procentní daň není opřená o žádný fundovaný posudek, poukázal ve středu i senátní výbor pro životní prostředí. "Rusnokova vláda v předkládání konfliktních zákonů riskuje zrušení celé novely u Ústavního soudu," varovala včera šéfka České průmyslové fotovoltaické asociace Veronika Knoblochová.

Obnovitelné zdroje

495 KORUN
za jednu megawatthodinu budou platit zákazníci podle schvalované novely zákona o podporovaných zdrojích energie. Letos platí 583 korun, avšak bez státní podpory by to bylo přes 800 korun.

44,4 MILIARDY KORUN
stojí letos obnovitelné zdroje. Kromě samotné státní podpory tvoří značnou část této sumy i takzvaný korekční faktor, tedy nedoplatky za minulé roky.

6,5 MILIARDY KORUN
vybral loni stát na solární dani. Současná 26procentní daň ovšem v prosinci končí. Vláda tak zavádí novou 10procentní daň pro elektrárny z roku 2010. Ta má vynést dvě miliardy korun ročně. Kabinet ale nenabídl žádné propočty, kterými by to podložil.

AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů