Sobota, 20. dubna 2024

Emise dioxinůsníží Spolana do konce roku, se rtutí musí skončit do poloviny roku 2017

Emise dioxinůsníží Spolana do konce roku, se rtutí musí skončit do poloviny roku 2017

Výrobu chlóru za použití rtuti musí Spolana Neratovice ukončit v polovině roku 2017 (1). Do konce roku 2013 musí navíc skončit s úpravou odpadů z výroby chlóru, při níž vznikají dioxiny (2), které unikají do ovzduší a opouštějí brány chemičky v odpadech. Zastavení emisí dioxinů byl požadavek sdružení Arnika, aby bylo možné jednat o kompromisu v otázce rtuti. K tomu bude Spolana muset sledovat dioxiny v odpadech a rtuť v rybách. Vše vyplývá z aktuálně doručeného písemného rozhodnutí o integrovaném povolení k výrobě rtuti, které vydal středočeský krajský úřad (1).

"K dohodě mohlo dojít už v dubnu letošního roku, kdyby polské vedení společnosti Anwil netrvalo na tom, že chce provozovat zastaralou technologii až do konce roku 2020. Arnika tehdy jako kompromis navrhla termín ukončení provozu amalgámové elektrolýzy na konci roku 2016. Už tehdy jsme žádali, a nyní na to Spolana přistoupila, lepší monitoring životního prostředí. Ustoupit o další půlrok bychom bez dalších podmínek ochotní nebyli. Proto musela neratovická chemička slíbit, že ukončí provoz zařízení, u kterého dochází k únikům dioxinů," říká vedoucí programu Toxické látky a odpady RNDr. Jindřich Petrlík z Arniky, který byl zároveň hlavním vyjednavačem nevládní organizace.

Spolana Neratovice v srpnu loňského roku původně žádala o prodloužení lhůty, kdy má ukončit provoz zastaralé amalgámové elektrolýzy využívající rtuť k výrobě chloru a louhu sodného, do konce roku 2020. Původní termín z roku 2007 přitom měla stanoven na rok 2014 (3). Takto prodlouženoulhůtu Krajský úřad Středočeského kraje odmítla potvrdil původní termín - tedy rok 2014 podle znění integrovaného povolení z roku 2007. Proti němu se odvolaly Spolana Neratovice a město Neratovice (4).

Někdejší ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) spolu se senátorkou Vrecionovou(ODS) pak navštívil Spolanu a oba slíbili, že svolají jednání všech zúčastněných stran včetně občanských sdružení. "Žádnou schůzku nesvolali, namísto toho aleministerstvo životního prostředí těsně před odchodem ministra Chalupy (ODS) z funkce vyhovělo odvolání Spolany. Chalupovi podřízení to odůvodnili tak, že dohoda zúčastněných stran údajně není vyloučena. Jediné jednání svolal náměstek hejtmana Středočeského kraje,"dodává Petrlík. Ministerstvo však mělo možnost původní verdikt Krajského úřadu Středočeského kraje potvrdit.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů