Pátek, 29. března 2024

BMW zahájila masovou výrobu elektrického vozu i3

BMW zahájila masovou výrobu elektrického vozu i3

Největší výrobce luxusních aut na světě BMW dnes zahájil sériovou výrobu elektrického vozu i3. Menší vůz určený pro jízdu po městě se vyrábí v závodě v Lipsku a je prvním masově vyráběným vozem BMW na elektrický pohon. Příští rok ho má následovat sportovní hybrid nabíjený ze sítě pod označením i8.

Poptávka po elektrovozech v Německu je zatím slabá. Výrobní ředitel BMW Harald Krüger je však ve výhledu vývoje poptávky optimistický. Kolik vozů i3 se má v Lipsku montovat však odmítl říct. Podle něj to bude záviset na vývoji poptávky.

U prodejců se má nový i3 poprvé objevit 16. listopadu. Cena malého vozu s karoserií z uhlíkatých vláken bude začínat na 34.950 eur (901.250 Kč). To je asi 20 procent nad úrovní základní verze nejprodávanějšího BMW řady 3. Podle Krügera byl zatím zájem o zkušební jízdy novým autem velmi vysoký.

Analytici z automobilového průmyslu považují většinou strategii elektrických vozů BMW za velmi riskantní. Především kvůli tomu, že kupující zatím nejeví velké nadšení pro čistě elektrické vozy. V srpnu bylo v Německu zaregistrováno zhruba 214.000 nových aut, pouze 435 jich ale bylo elektrických. K tomu je evropský automobilový trh již několik let v krizi.

BMW investuje kvůli výrobě elektromobilů v Lipsku do rozšíření výroby 400 milionů eur a vznikne zde 800 nových pracovních míst. Do konce roku by tak měl mít závod více než 3700 zaměstnanců. Vedle modelu i3 se zde vyrábějí různé modely řady 1, napsala agentura DPA.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů