Čtvrtek, 25. dubna 2024

Inspekce vyměřila pokutu uživateli honby za les zničený zvěří

Inspekce vyměřila pokutu uživateli honby za les zničený zvěří

Mimořádně vysokou pokutu 1,1 milionu korun vyměřila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) uživateli honitby za les na Plzeňsku zničený zvěří. Podle inspektorů uživatel honitby poškodil a ohrozil životní prostředí v lesích tím, že od roku 2009 do letoška v honitbě Líšťany - Hunčice na severním Plzeňsku intenzivně krmil a lákal tak zvěř. V nevelké lokalitě se pak scházela až tisícovka jelenů sika, kteří poškodili les, sdělila dnes ČTK mluvčí ČIŽP Simona Cigánková. Vyjádření uživatele honitby ČTK shání.

"Pokutovaný se proti rozhodnutí ČIŽP odvolal, odvolací orgán, ministerstvo životního prostředí, ale rozhodnutí inspekce potvrdil v plném rozsahu," uvedla. Pokuta je tak od 3. září pravomocná.

Podle inspekce uživatel honitby v lokalitě intenzivně krmil už od podzimu a pak i v době, která vzhledem k počasí nepředstavovala pro zvěř dobu nouze či možného strádání. "Škodlivá činnost pokutovaného spočívala v předkládání kukuřičné siláže ve třech krmelištích, zřízených na zemědělských pozemcích v těsném sousedství lesních porostů, s následnou koncentrací sičí zvěře v počtech 800 až 1000 kusů," uvedla mluvčí. Takový počet zvěře je podle ČIŽP několikanásobně větší než v okolních honitbách, kde bylo od šesti do maximálně 450 jelenů sika. Celá honitba má výměru přes 1650 hektarů, z toho lesa je 350 hektarů. Zvýšený výskyt jelenů sika v tomto lese nebyl podle inspekce únosný.

Zvířata napáchala rozsáhlé škody, a to i ve starších lesních porostech a na mýtinách. Některé poškozené stromy uhynuly. Kromě toho, že zvěř okusovala veškerou dostupnou vegetaci, poškodila sešlapáváním a zvýšeným množstvím trusu i půdu lokality. "Toto poškození půdního fondu se týká i trvalých travních porostů a břehů Černínského potoka, tedy pozemků, které navazují na kontrolované lesní pozemky," uvedla Cigánková.
Podle ČIŽP se uživatel honitby dopustil správního deliktu - ohrozil a poškodil životní prostředí v lesích, protože vytvořil podmínky pro působení škodlivých činitelů.

Lada Pešková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů