Čtvrtek, 25. dubna 2024

Začíná Evropský týden mobility, letos na téma čistý vzduch

Začíná Evropský týden mobility, letos na téma čistý vzduch

Na problémy se stále rostoucí automobilovou dopravou upozorňuje ode dneška do konce týdne celoevropská kampaň Evropský týden mobility. Letošní téma se zaměřilo na čistý vzduch. Do projektu se podle webových stránek Evropské komise zapojilo více než 2000 měst ze 43 států. V sobotu 21. září tradičně vyvrcholí Dnem bez aut, který se slaví po celém světě; v Praze, Olomouci a Ostravě s akcí Zažít město jinak.

Evropský týden mobility chce upozornit veřejnost na dopravní a s tím související ekologické problémy, se kterými se potýkají města a chce přispět k vytvoření lepší dopravní strategie pro Evropu. Podle webových stránek ministerstva životního prostředí vyzývá občany, aby využili takzvané zdravé dopravní prostředky, nechali svá auta doma a používali městskou hromadnou dopravu.

Akci Zažít město jinak pořádá iniciativa Auto*Mat, každoročně díky ní se v desítkách míst hlavního města zklidní doprava. Na oživení veřejného prostoru se podílejí desítky místních organizací, spolků, sdružení a jednotlivců ze všech pražských čtvrtí.

Podle webových stránek se bude festival konat ve více než 30 zónách po celé Praze. Týden mobility se pořádá už potřinácté.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů