Pátek, 29. března 2024

Databáze o šíření rostlin a živočichů má přes 13 milionů záznamů

Databáze o šíření rostlin a živočichů má přes 13 milionů záznamů

Přes 13 milionů záznamů o tuzemských zvířatech a rostlinách má už nálezová databáze ochrany přírody. Obsahuje veškeré dostupné informace o rozšíření druhů rostlin a živočichů v Česku. Slouží jak veřejné správě, tak veřejnosti. V současnosti eviduje například 820.000 údajů o výskytu chráněných druhů a přes dva miliony údajů o druzích z takzvaného červeného seznamu, tedy druzích vzácných a ohrožených. ČTK o tom informovala Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, která databázi spravuje.

"Chtěli jsme, aby databáze sloužila každému. Zájemci si proto zde dnes mohou najít informace o rozšíření přibližně 30 tisíc druhů rostlin a živočichů," uvedl ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR František Pelc.
Nejvíce záznamů pochází z jižní Moravy a středních Čech. Od roku 2007 je do databáze, která je k dispozici na internetu, průměrně vkládáno více než milion záznamů ročně.

Databáze se pro veřejnou správu stala základním zdrojem informací o rozšíření jednotlivých druhů, chráněných i běžných. Obdobnou databázi provozuje v Evropě pouze Švédsko a Norsko. Ostatní existující zdroje dat o druzích v Evropě jsou často specializované, nebo pouze regionálního charakteru.

Státy sousedící s ČR už podle agentury projevily zájem o využití databáze na svém území, obsahuje už totiž některá data ze Slovenska.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů