Čtvrtek, 28. března 2024

Komárek pronajme svůj zásobník plynu na 15 let ruskému Gazpromu

Komárek pronajme svůj zásobník plynu na 15 let ruskému Gazpromu

Firma MND ve sporu o kontrakt porazila Evropskou komisi. Nový zásobník za 2,5 miliardy korun bude hotový v roce 2016.

Firma MND, která patří do skupiny KKCG miliardáře Karla Komárka, vyhrála důležitý spor s Evropskou komisí. Díky němu nemusí nabízet kapacitu ve svém připravovaném zásobníku v Dambořicích ve veřejných aukcích, ale může si domluvit dlouhodobý pronájem. Na patnáct let tak 90 procent zásobníku rezervuje ruské státní společnosti Gazprom. A to za 7,5 miliardy korun.

"Po právní stránce se jedná o průlomové rozhodnutí," komentuje verdikt tribunálu Evropského soudního dvora ze 6. září David Koláček, partner právnické společnosti Clifford Chance, která MND, respektive její dceřinou firmu Globula v Lucemburku ve dvouletém sporu zastupovala.

Firmy musí ve většině případů kapacitu svých zásobníků nabízet ve veřejných národních aukcích. Mohou si ovšem zažádat o výjimku, která jim umožní dlouhodobou dohodu s jedním či více klienty. Takovou výjimku v Evropské unii ale zatím nikdo nedostal.

Společný podnik

O výjimku si Komárkova MND zažádala již před čtyřmi a půl lety. Po roce a půl ji od ministerstva průmyslu a obchodu (dnes je již uděluje Energetický regulační úřad) dostala. Začala ji ale prošetřovat Evropská komise, která ji po roce vetovala s tím, že nesplňovala podmínku, že o danou kapacitu není na trhu zájem. Toto rozhodnutí ale MND napadlo a vyhrálo.

Podle analytika společnosti ENA Vladimíra Štěpána si tak zajistila dlouholetou jistotu využití své investice.

Memorandum o spolupráci na zásobníku zemního plynu podepsaly společnosti MND a Gazprom Export již v prosinci 2008. Smlouvu o výstavbě pak uzavřely letos v březnu. Investice, na které se obě firmy mají podílet rovným dílem, má dosáhnout 2,5 miliardy korun. Výstavba by měla začít během příštího roku, do provozu by měl být zásobník uveden zhruba v polovině roku 2016.

Kapacita Dambořic by měla být 448 milionů kubíků, z toho si Gazprom "zamluvil" okolo 403 milionu kubíků.

Tím ale dohody nekončí. Dalších zhruba 125 milionů eur (3,2 miliardy korun) vydělá v rámci kontraktu Karel Komárek ještě letos i na stávajících zásobách v Dambořicích, kde se stále těží plyn a ropa. V průběhu konverze z ložiska na zásobník je potřeba kvůli udržení tlaku nahrazovat vytěžené suroviny dalším plynem, který si nechá do zásobníku vtlačovat už sám Gazprom a MND může vytěžený plyn prodat na trhu.

Šetříme na zimu

"Celková kapacita zásobníků plynu v Česku představuje zhruba 30 procent roční spotřeby plynu u nás," říká Jan Zaplatílek, ředitel odboru plynárenství a kapalných paliv na MPO. Hlavní úlohou zásobníků je podle něj kromě bezpečnostní otázky vykrývání vyšší spotřeby plynu v zimě - ta vzroste často až osminásobně. A i když je česká infrastruktura dostatečná, dodávky by nemusely stačit.

S Dambořicemi se MND Gas Storage stane dvojkou na trhu, spolu s 280 miliony kubíků kapacity v Uhřicích se dostane na kapacitu zhruba 730 milionů kubíků. Oproti dominantnímu hráči na poli zásobníků - RWE Gas Storage - se ale jedná jen o zlomek. RWE má šest zásobníků, které fungují jako jeden virtuální, o celkové kapacitě 2,7 miliardy kubíků. Vše ale nabízí formou aukcí.

"V současné době je veškerá skladovací kapacita vyprodána," říká HN mluvčí RWE Martin Chalupský. "Letošní vtláčení plynu do zásobníku neboli příprava na nadcházející zimu, je ale ve srovnání s minulými lety pomalejší," dodává s tím, že je to obecný trend, kdy zejména menší obchodníci preferují nakupování veškerého plynu na burzách a na zásobnících šetří.

To se do jisté míry změní. Od začátku října začíná fakticky platit zákon, který nařizuje obchodníkům s plynem mít v zásobnících fyzicky minimálně 20 procent dodávek pro tzv. chráněné zákazníky. To se některým z nich nelíbí. "Jde to nad rámec, který po nás požaduje EU," říká například Ladislav Kříž, mluvčí ČEZ, který dá za skladování plynu ročně desítky milionů korun.


Plynárenská expanze Karla Komárka

448 MILIONŮ M3

bude kapacita plynového zásobníku, který v roce 2016 hodlá otevřít v Dambořicích na jižní Moravě společnost MND Karla Komárka. Ruský Gazprom si na 15 let pronajal 90 procent této kapacity.

7,5 MILIARDY KORUN

2018je hodnota kontraktu mezi Komárkem a Gazpromem.

AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů