Čtvrtek, 28. března 2024

Závislost světa na ropě ze Zálivu roste, těžba v Saúdské Arábii je na rekordu

Závislost světa na ropě ze Zálivu roste, těžba v Saúdské Arábii je na rekordu

Saúdové těží nejvíce ropy za třicet let, břidlicovému boomu v USA navzdory. Produkce u členů OPEC ležících mimo Záliv od roku 2008 klesá.

Spojené státy americké se možná topí v ropě, celý svět je ale nadále závislý na Saúdské Arábii. Ta chrlí vůbec nejvíce černého zlata od 70. let minulého století. A podobně jsou na tom i sousední země jako Kuvajt a Spojené arabské emiráty. I v jejich případě produkce černého zlata dosahuje rekordních hodnot.

Vyšší závislost na ropě

Tato čísla odráží hluboký, ale lehce přehlédnutelný trend, který začíná panovat na světových ropných trzích. Navzdory břidlicové revoluci ve Spojených státech je svět čím dál tím více závislý na několika zemích v Perském zálivu, které mohou v případě nutnosti zaplnit nedostatek ropy na trhu.

"Ať už se ve Spojených státech děje cokoliv, tak státy Zálivu mají v otázce světového obchodu s ropou stále rozhodující váhu," domnívá se Jan Stuart, šéf oddělení komodit z banky Credit Suisse. "Už jen skutečnost, že produkují tolik ropy, ukazuje, že rovnováha na světovém trhu s ropou je od konsenzu daleko více, než byste si mohli myslet," dodává.

A který faktor spustil vyšší produkci zemí v Zálivu? Zejména narušení dodávek z Libye, kde stávkující dělníci a milice snížili vývoz ze zhruba jednoho milionu barelů denně jen na pomyslnou kapku.

Na to Saúdská Arábie odpověděla navýšením produkce až na srpnových 10,2 milionu barelů denně, což je vůbec nejvíce v záznamech Mezinárodní energetické agentury (IEA). Rijád tak denně na jejích exportu sklidí více než jednu miliardu dolarů.

A Saúdská Arábie nebyla jediným státem v Perském zálivu, který zaznamenal rekordní produkci ropy. Podobně na tom jsou i Spojené arabské emiráty a Kuvajt, jejichž produkce letos v létě dosáhla 2,8 milionu barelů denně.

Během letošního srpna tyto tři státy uspokojily celkem 17,1 procenta světové poptávky po ropě. To je blízko magické hranice 18 procent, kterou ale tato trojka za třicet let působení IEA dosud nepřekonala.

Zdá se přitom, že závislost na ropě ze zemí Zálivu roste. Také vloni tyto státy navýšily svoji produkci, a to v době, kdy sankce srazily íránský vývoz ropy o jeden milion barelů denně. Když libyjský ropný průmysl během občanské války v roce 2011 nefungoval, tak Saúdští Arabové opět odpověděli zvýšením produkce.

Pro velké spotřebitele ropy, jako jsou USA, Indie a Čína, vyvstává otázka, zda státy Zálivu mají dostatek volné kapacity na to, aby mohly produkovat stále tolik ropy jako nyní - nebo dokonce navýšit svůj výkon, pokud budou někde ve světě trvat potíže s dodávkami.

IEA přitom odhaduje, že i v případě, že bude Saúdská Arábie těžit tolik ropy jako nyní, bude mít stále volnou kapacitu v objemu až dvou milionů barelů ropy denně.

Minulý týden saúdský ministr pro těžbu ropy Ali-al Naimi zdůraznil, že Rijád je připraven vyjít vstříc jakékoliv poptávce. To by ale vyžadovalo mírnou změnu postoje. Saúdská Arábie totiž pomalu spouští těžbu na mořském nalezišti Manifa, které by mohlo dokonce vyprodukovat až 900 tisíc barelů ropy denně. Rijád přitom původně chtěl ropu z Manify posílat do vlastní rafinerie a současně snížit produkci na svých dalších polích. To by prodloužilo jejich životnost a zároveň srazilo celkový objem ropy na světových trzích. To se ale podle IEA neděje.

"Myslíme, že kvůli narušením dodávek jinde ve světě Saúdští Arabové ropu z Manify posílají na světový trh," říká Antoine Halff, šéf oddělení zabývajícího se děním na ropných polích IEA.

Se započítáním Manify navýšila IEA svůj odhad kapacity Saúdské Arábie o více než půl milionu barelů ropy na 12,5 milionu denně.

To na trhu funguje jako určitý zklidňující moment. IEA proto doufá, že současné napětí na trhu s ropou pomine během několika příštích měsíců. Obavy tlumí i fakt, že některé rafinerie jsou zavřené kvůli údržbě.

Navýšení produkce? Jak u koho

V rámci Perského zálivu se ale zdá, že navýšení produkce je - s výjimkou Saúdské Arábie - spíše výjimečné.

Například Spojené arabské emiráty srazily svůj původní cíl, který spočíval v navýšení produkční kapacity během let 2017 až 2020 na 3,5 milionu barelů ropy denně. Kuvajt hodlá sice i nadále do zmíněného roku 2020 zvýšit těžbu na čtyři miliony barelů denně, musí ale čelit výraznému snížení produkce na svých polích. Obě země jsou přitom podle IEA téměř na maximu své těžební kapacity. Kataru mezitím v posledních letech těžba klesá.

Navzdory rostoucí poptávce proudí od roku 2008 na světové trhy méně ropy z členských států Organizace zemí vyvážejících ropu, které leží mimo Perský záliv. Venezuela, Angola či Alžírsko těží méně než například před pěti lety.

"Saúdská Arábie má jasně daný cíl produkce ropy, ale u ostatních států Zálivu je málo pravděpodobné, že do konce desetiletí uvidíme navýšení," míní Amrita Senová, analytička poradenské společnosti Energy Aspects.

Dopady pro světovou ekonomiku budou obrovské. Saúdská Arábie je totiž největším dodavatelem ropy do mnoha velkých zemí, včetně Číny. Saúdští Arabové přitom prodávají ropu pouze svým stávajícím zákazníkům, kterým zároveň neumožňují, aby ji prodávali dál.

A co se týká amerického břidlicového boomu - ať si říká kdo chce co chce -, je to obchod jako každý jiný a nelze ho ignorovat. Údaje o těžbě ropy kdekoliv na světě zkrátka trh pečlivě sledovat musí.

Saúdská Arábie má jasně daný cíl produkce ropy, ale u ostatních států Perského zálivu je málo pravděpodobné, že do konce desetiletí uvidíme navýšení jejich produkce.
Amrita Senová
analytička Energy Aspects

AUTOR: Ajay Makan

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů