Pátek, 29. března 2024

Banky se postavily proti plánu prodat lesní školky Babišovi

Banky se postavily proti plánu prodat lesní školky Babišovi

S Mičánkovým plánem nesouhlasí ČS, Citibank a UniCredit Bank. Pokud firma Less skončí v konkurzu, na řadě budou dražby majetku.

Krajský soud v Praze měl včera rozhodnout, zda část lesnického byznysu zkrachovalého holdingu Less Jana Mičánka skončí v rukou podnikatele a politika Andreje Babiše a jeho Agrofertu. Soud ale další projednání v rámci insolvenčního řízení na Mičánkovu žádost odložil na neurčito.

Mičánek chce v získaném čase přesvědčit věřitele, především banky, aby souhlasili s reorganizací společnosti Less & Forest (ta byla členem skupiny Less, která zajišťovala zakázky pro státní Lesy ČR).

Zdravá část firmy Less & Forest, zejména lesní školky, rozsáhlý vozový park a nemovitosti, má být vyvedena do nástupnické společnosti Nový Forest. Za ni Babiš přednedávnem nabídl největší sumu ze všech zájemců - za firmu v účetní hodnotě 165 milionů korun nabízí 112 milionů korun.

S tímto plánem však nesouhlasí banky, které Mičánkovi napůjčovaly miliardy, a uvidí zpět jen malou část poskytnutých peněz.

Proti navrženému reorganizačnímu plánu vystupuje podle informací HN zejména Česká spořitelna a také Citibank a UniCredit Bank. Kromě toho proces napadají také Lesy ČR, které Mičánek označuje za strůjce pádu svých firem.

Reorganizace versus konkurz

Pokud věřitelé a soud neschválí reorganizační plán, Less & Forest skončí v konkurzu.

Podle České spořitelny je reorganizace oproti konkurzu nevýhodná o 24 milionů korun. "Základním smyslem řešení úpadku pomocí reorganizace je dosáhnutí vyššího uspokojení věřitelů, než které by měli obdržet v případě, že úpadek bude řešen konkurzem. Dle našeho názoru reorganizační plán tato základní kritéria nesplňuje," uvádí ČS ve svém stanovisku.

Banka kritizuje i způsob, jakým byl vybírán budoucí majitel společnosti Nový Forest nebo jakým byly prováděny výpočty v reorganizačním plánu. A pozastavuje se i nad tím, že smlouva o prodeji nové společnosti je výhodná zejména pro kupujícího, tedy Agrofert. Příkladem je například to, že v případě sporu náhrady na arbitra bude platit vždy dlužník. A to i přesto, že by ve sporu uspěl.

Mičánek odmítá, že by reorganizační plán byl nevýhodný, a tvrdí pravý opak. "Reorganizace přináší věřitelům nejen vyšší, ale i rychlejší uspokojení," stojí v prezentaci pro věřitele, kterou mají HN k dispozici.

Mičánek nyní vyjednává s bankami a má velmi málo času na to, aby reorganizační plán upravil. Lhůta pro jeho předložení soudu totiž vyprší 27. září, tedy přesně za týden.

Lesnická jednička

Pro Andreje Babiše by cesta skrze Nový Forest byla snazší - získal by fungující firmu se stávajícími smlouvami. V případě konkurzu skončí provoz firmy a zruší se všechny smlouvy, ať už na práce, či leasingy na automobily, skončí všech tři sta zaměstnanců. A Babiš bude muset majetek vykupovat v dražbách a podepisovat nové smlouvy.

"Zájem budeme mít a věřím, že budeme úspěšní," řekl HN výkonný ředitel Agrofertu Josef Mráz. "Bude to pracnější, delší tak o dva měsíce, ale pro nás možná i levnější, protože nebudeme potřebovat tolik leasingových smluv a nepřevezmeme všechny zaměstnance," dodal Mráz.

Babiš se do dění kolem Mičánkova Less dostal tím, že mu na překlenutí horších časů půjčil zhruba 300 milionů korun. Z nich nakonec Babiš neuvidí skoro nic. Kromě firmy Less & Forest (lesnictví) se Agrofert uchází i o druhou část Mičánkova byznysu - společnost Less & Timber (dřevařství). Její cena by se měla pohybovat okolo miliardy korun.

Získáním obou společností by se Babiš stal po chemii a potravinářství i českou jedničkou v dřevařství. Dva roky už totiž vlastní lesnickou Uniles a dřevařskou Wotan Forest.


Less & Forest

2,1 MILIARDY KORUN

činí podle znaleckého posudku reálná výše pohledávek za Less & Forest. Celková výše přihlášených a uznaných pohledávek je 5,9 miliardy korun. Jelikož jsou v konkurzu i další společnosti spadající pod skupinu Less, řada z nich je v této sumě započítána několikrát.

550 MILIONŮ KORUN

Věřitelé z více než dvou miliard korun podle odhadů uvidí částku pohybující se okolo půl miliardy korun. Takže zhruba čtvrtinu.

112 MILIONŮ KORUN

je vítězná nabídka Agrofertu na společnost Nový Forest. O pět milionů přebil druhého zájemce Václava Junka, bývalého šéfa zkrachovalého Chemapolu, jenž nyní také podniká v lesnictví. Tento prodej je však podmíněn souhlasem věřitelů, ti hlavní se však zatím staví proti.

AUTOR: Milan Mikulka
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů