Pátek, 19. dubna 2024

Plzeňský kraj má nové chráněné území, ochrání rostliny a zvířata

Plzeňský kraj má nové chráněné území, ochrání rostliny a zvířata

Novou přírodní památku Chodská Úhlava vyhlásí na Klatovsku Plzeňský kraj. V Plzeňském kraji je na 180 maloplošných zvláště chráněných území. Třináctihektarová lokalita Chodské Úhlavy je cenná zejména díky výskytu chráněných druhů rostlin, jako je například vachta trojlistá nebo vstavač májový, je také významným hnízdištěm a koridorem tažného ptactva, řekl dnes novinářům krajský radní pro životní prostředí Václav Štekl (KSČM).

Chráněné území Chodská Úhlava leží u stejnojmenného potoka u silnice mezi Nýrskem a Chudenínem. Území z větší části nepravidelně sekají zemědělci, část je zarostlá rákosem. Kromě vzácných chráněných rostlin, jimž vyhovuje různorodost biotopu a jeho údolní poloha, je lokalita i cenným hnízdištěm. "Dokládají to i výsledky pozorování, odchytů a kroužkování, které je prováděno systematicky od roku 1998. Ze zvláště chráněných druhů byly zjištěny silně ohrožené druhy bekasina otavní, chřástal polní, slavík modráček středoevropský," uvedl Štekl. Ornitologové zde pozorovali i ohrožené bramborníčky černohlavé, hýly rudé, ťuhýky obecné a šedé, moudivláčky či motáky pochopy.

Na území Plzeňského kraje zasahují velkoplošná zvláště chráněná území Národního parku Šumava a chráněné krajinné oblasti Český les, Šumava, Slavkovský les a Křivoklátsko. Ze zhruba 180 maloplošných zvláště chráněných území je přes deset národních přírodních rezervací a národních přírodních památek, zbytek tvoří přírodní rezervace a přírodní památky. Víc než polovinu maloplošných chráněných území spravuje krajský úřad.

Lada Pešková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů