Čtvrtek, 18. dubna 2024

Desetina majitelů solárních elektráren neřeší likvidaci panelů

Desetina majitelů solárních elektráren neřeší likvidaci panelů

Téměř deset procent provozovatelů fotovoltaických elektráren se dosud nezapojilo do žádného z kolektivních systémů na likvidaci solárních panelů. Vyplývá to z informací České fotovoltaické asociace (ČFA). Podle vyhlášky ministerstva životního prostředí si měli majitelé solárních elektráren vybrat jeden z kolektivních systémů do konce června.

"Ačkoliv se nedávno zaregistroval ČEZ, který je s instalovaným výkonem 125 megawattů největší provozovatel v Česku, stále je podle našich informací zhruba 150 megawattů bez registrace," uvedl výkonný ředitel ČFA Petr Maule. Nezaregistrované elektrárny tak představují zhruba sedm procent z celkového instalovaného výkonu solárních elektráren v Česku, v jejich případě se podle odhadu ČFA jedná o 750.000 fotovoltaických panelů.

Pravidla pro recyklaci solárních panelů stanovil zákon schválený v loňském roce. Podle něj musí být za panely uvedené na trh od počátku letošního roku hrazen poplatek za budoucí recyklaci jejich výrobce. U starších panelů, které tvoří naprostou většinu tuzemských fotovoltaických elektráren, ale připadá povinnost zajistit recyklaci na jejich majitele. Ti se podle zákona musí přihlásit do jednoho z kolektivních recyklačních systémů.
Podle vyhlášky, která zákon provází, musí majitelé solárních elektráren platit 8,50 Kč za kilogram panelů. Peníze budou mířit na speciální účet a v budoucnu se využijí na ekologickou likvidaci panelů. První dílčí platby by měli provozovatelé elektráren začít odvádět v příštím roce.

Registraci provozovatelů solárních elektráren v některém z kolektivních systémů chce od příštího roku kontrolovat i Státní inspekce životního prostředí. Podle ní hrozí majitelům elektráren, kteří zaregistrováni nebudou, pokuta až deset milionů korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů