Sobota, 20. dubna 2024

I malé firmy ctí odpovědnost. mají pak víc zakázek i tržeb

Hotel, IT firma nebo úklidová služba se rozhodly podnikat odpovědně a získaly tak nové zakázky i zajímavé klienty...

I malé firmy ctí odpovědnost. mají pak víc zakázek i tržeb

Když člověk vejde dovnitř, v první chvíli si ani není jistý, kde se vlastně octl. Vstupní hala hotelu Mosaic House v centru Prahy v sobě kloubí recepci hotelu s restaurací, barem a kulečníkovou hernou a zároveň je to koncertní hala s punkovou výzdobou.

A stejně různorodí jsou i zdejší hosté. U výtahu se potkávají byznysmeni v kravatách a drahých oblecích s náctiletými batůžkáři, kteří jen tak cestují po Evropě na kole. "Rozmanitost a neformálnost, to je účel. Můžete tu mít luxusní pokoj za tisíce, ale vyspíte se tu i za necelou stovku na noc. Chtěli jsme udělat tenhle hotel jiný než ostatní a to se povedlo. Lidé se tu mají cítit uvolněně a neformálně," říká Babeta Schneiderová, která hotel Mosaic House vede jako ředitelka od loňska.

A ještě v něčem se tenhle hotel se supermoderním designem, do jehož rekonstrukce dali majitelé skoro půl miliardy korun, od ostatních odlišuje. I když tahle odlišnost už na první pohled vidět není: zahraniční majitelé se rozhodli, že tento podnik povedou cestou odpovědného podnikání.

Za prvé je Mosaic House plně ekologický hotel. Tedy používá technologie, které šetří životní prostředí. Ať už jde o vodu, která se tu využívá ve dvou várkách: tedy když se host osprchuje, jde voda do nádrže, kde ji speciální bakterie vyčistí a znovu se s ní například splachuje. Nebo například o elektřinu, kterou si budova vyrábí v solárních panelech.

Kromě ekologie ale tenhle podnik ctí i zodpovědnost společenskou. "K zaměstnancům se chováme férově. Každý tu pracuje jako klasický zaměstnanec, tedy na pracovní smlouvu, což v tomhle oboru vůbec není běžné. A každý tu má stejná práva, ať už je to manažer, nebo uklízečka," pokračuje Schneiderová.

Každý host se navíc může rozhodnout, že si nevezme zpátky padesátikorunu, kterou dal jako zálohu na klíče od pokoje, ale že ji nechá hotelu na rozvojové projekty v zahraničí jako například stavbu školy v africké Ghaně.

Neziskovky tu mají dveře otevřené

Společenská odpovědnost Mosaic House se projevuje i v tom, jací hosté jsou tu k vidění. Pravidelně sem přicházejí neziskové organizace, jako například Byznys pro společnost, která pomáhá v Česku rozvinout společenskou odpovědnost firem, nebo sdružení Timur, které se zaměřuje na životní prostředí. Neziskovky zde dostávají možnost v prostorách hotelu zdarma uspořádat kulatý stůl, konferenci nebo benefiční koncert.

"Dalším krokem je, že se chceme podívat na naše dodavatele. Například na firmy, které nám dodávají potraviny. Chci, aby kuře, které tu budete jíst, bylo z Česka, a ne takové, co cestovalo přes půl světadílu," plánuje Schneiderová, která před nástupem do Mosaic House pracovala sedm let pro síť hotelů ve Velké Británii. "Tam je úplně normální, že se firma chová odpovědně. Tady se to zatím teprve rozvíjí, ale zlepšuje se to. Neumím si ani představit, že bych pracovala v podniku, který tyhle principy nectí," podotýká Schneiderová.

Přímý zisk ze společensky prospěšných aktivit prý hotel nemá. "Když hosté přijdou, tak často ani nevědí, že tyhle principy ctíme. Ale když to zjistí, například na cestovatelských webech, je to pro ně příjemné překvapení a řeknou si to dál. Možná i proto máme ubytovanost přes osmdesát procent, což je víc, než bývá pro hotely obvyklé," doplňuje Schneiderová.

IT firma díky CSR dlouhodobě získává více klientů

Příkladů, jako je Mosaic House, tedy firem, které díky tomu, že si osvojily pravidla společensky odpovědného podnikání, nastartovaly úspěšnější byznys, je v Česku stále více. Například společnost Creativemages, která prodává některé z produktů firmy Microsoft, se pro odpovědné podnikání rozhodla jednoduše proto, že jí to přináší větší užitek.

"Je to pro nás dlouhodobě výhodnější. A lépe se v noci spí," říká s lehkou nadsázkou spolumajitel a zakladatel firmy Vladimír Vencálek.

Zaměstnanci této firmy dostávají k přečtení knihu "Důvěra, jediná věc, která dokáže změnit vše" a společnost otevřeně zveřejňuje rozpočet mezi svými lidmi. Vedení se také snaží, aby měl každý zaměstnanec pokud možno co nejmenší fixní část platu a co největší podíl na úspěchu. Především ale jejich podnikání spočívá jednoduše v tom, že zákazníkovi nabízejí férovou cenu nebo levnější řešení, i když to pro ně znamená krátkodobě prodělek. "Dlouhodobě se to projevuje tím, že máme velmi malé náklady na obchodní tým, protože zákazníci chodí sami. Popravdě můžeme říct, že až zhruba po dvou letech to začalo mít pozitivní výsledky. Je také vidět, že i lidé uvnitř společnosti se mění z klasických zaměstnanců na lidi, které zajímá, zda to, co dělají, má reálný přínos," dodává Vencálek, jehož firmě se sedmi zaměstnanci svěřil Microsoft vývojový projekt v rozsahu mnoha tisíc hodin a ozývají se i investoři ze zahraničí.

"Společenská odpovědnost je součástí naší dlouhodobé strategie, pravidelnou součástí našich každodenních aktivit i jedním z kritérií při výběru našich dodavatelů," říká manažerka CSR aktivit v Microsoftu Lenka Čábelová a dodává, že partneři, kteří s Microsoftem spolupracují, musí například dodržovat etický kodex a kvalitu služeb zákazníkům.

A další velká společnost, německý Siemens, dal v Česku zakázku Hlídací a úklidové agentuře proto, že pomáhá lidem s postižením. "Firma zakázku získala mimo jiné díky tomu, že kvůli ní najala šestnáct zdravotně postižených zaměstnanců," říká mluvčí Siemensu Mariana Kellerová. Stejně tak každý dodavatel, který chce pro Siemens pracovat, musí v rámci smlouvy podepsat například to, že respektuje zásady chování Siemensu, kam patří například etický kodex.


83 procent ubytovanosti
má hotel Mosaic House v Praze. Oproti průměru, který bývá 70 procent, je to více. Hotel získává hosty i díky tomu, že podniká společensky odpovědně a lidé si to na cestovatelských webech navzájem řeknou.

16 postižených zaměstnanců
zaměstnala firma Hlídací a úklidová agentura. Díky tomu získala zakázku od společnosti Siemens na hlídání a úklid ve čtyřech závodech Siemens v různých krajích v Česku.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů