Pátek, 19. dubna 2024

Na českých festivalech třídilo odpady sto tisíc fanoušků hudby

Na českých festivalech třídilo odpady sto tisíc fanoušků hudby

Nepořádku na domácích festivalech odzvonilo. Své o tom ví téměř sto tisíc návštěvníků letošních open-airů. Tidíky projektu Čistý festival aktivně využívali barevné koše na třídění odpadů. Jak moc lidé na festivalech odpad třídili? Recyklované plasty z letošních festivalů by stačily na výrobu spacáků pro všechny obyvatele stanového městečka Rock for People. Recyklované sklo by pak pokrylo spotřebu všech barů na festivalu Votvírák.

Projekt Čistý festival se letos zaměřil na to, aby třídění odpadů na dvaceti letních akcích bylo zábavnější. Z festivalových pódií hráli lidem Tata Bojs na nástroje vyrobené z recyklovaných materiálů. Například frontman Milan Cais využil místo paliček plastové láhve a místo bicích papírové krabice.Úspěch sklidila na téměř dvou desítkách festivalů také bubenická show Recyklas, která se odehrávala také u speciálních festivalových košů na třídění odpadů. Show je zvláštní v tom, že čtyři bubeníci využívají jako svůj hudební nástroj barevné popelnice na třídění plastů, papíru, skla a nápojových kartónů.

Především mladí lidé ve velkém navštěvovali stánek, kde je možné odevzdávattříděný plast a papír za odměny. Pořadatelé projektu Čistý festival tam pro ně připravili překvapení ve formě setkání s celou řadou známýchcelebrit. Jednou z osobností byl populární moderátor Pavel Cejnar. Jak sám uvedl, podpora projektu Čistý festival je pro něj samozřejmostí:"Každý chce mít u baráku hezkou čistou zahradu, kde bude příjemně trávit svůj volný čas. Na festivalech by to mělo být stejné. Proto jsem tady a snažím se lidi přesvědčit, aby odpady třídili."

Zábavná nota skutečně přesvědčila rekordní množství lidí k tomu, aby na festivalech třídili odpady. Téměř sto tisíc lidí letos vytřídilo třicet pět tun odpadu. Projekt Čistý festival se staráo to, aby byl veškerý vytříděný odpad recyklován. Podle výzkumu by veškeré vytříděné plasty z českých festivalů mohly posloužit jako dva kilometry dlouhý chodníkz recyklovaných dlaždic. Ten by bez problémů stačil k vydláždění všech nezpevněných ploch v areálu lesoparku, který od letošního roku využívá Sázavafest. Recyklované plasty z letošních open-airů by ale také mohly zahřát všechny obyvatele stanového městečka festivalu Rock for People. Ze všech vytříděných plastů by totiž bylo možné vyrobit umělá vlákna, která by vyplnilazhrubaosm tisíc spacáků.

Rovněž tříděné sklo a papír by bylo možné využít na českých festivalech. Z recyklovaného papíru vytříděného na letošních festivalech by se dalo vyrobit takřka třicet tisíc rolí toaletního papíru. To bezpečně pokryje spotřebu návštěvníků na všech toaletách jednoho ročníku festivalu Colours of Ostrava. Vytříděné sklo je možné recyklovat k výrobě více než jednoho tisíce nových láhví, které by za rok posloužily jako obal veškerého tvrdého alkoholu, který vypijí lidé na festivalu Votvírák. Takže díky třídění odpadu by mohl být i příští ročník festivalů zábavnější.

Čisté festivaly v číslech:

. Do projektu Čistý festival se v roce 2013 zapojilo 20 festivalů (přehled na www.cistyfestival.cz)

. Z celkem 255 000 návštěvníků těchto akcí třídilo aktivně 98 000 lidí

. Ti vytřídili 35 tun odpadů, z toho 4 tuny papíru, 6 tun skla a 25 tun plastů

. Z recyklovaných plastů by bylo možné vyrobit 8 000 tisíc spacáků nebo 1 950 metrů dlouhý chodník

. Recyklované festivalové sklo by posloužilo k výrobě 1 100 nových láhví o objemu 0,7 l

. Vytříděný festivalový papír lze druhotně zpracovat na 29 500 rolí recyklovaného toaletního papíru

O projektu Čistý festival:

Díky projektu Čistý festival je možné již 6 let třídit odpady na dvaceti významných českých letních akcích. Od roku 2007 vytřídili návštěvníci českých festivalů díky projektu Čistý festival téměř 200 tun odpadů, z toho neuvěřitelných 1 250 000 půllitrových plastových kelímků! Veškerý vytříděný odpad je z každého festivalu svezen na třídící linku a posléze je druhotně zpracován, tedy recyklován. Z plastových kelímků se nejčastěji vyrábějí dlaždice, lavičky nebo protihlukové stěny. Papír je recyklován především na nové papírové obaly. Vytříděné sklo ze stánků se používá jako příměs do stavebních materiálů nebo se z něj vyrábí nové potravinářské sklo.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů