Sobota, 20. dubna 2024

Odborníci z oddělení CITES České inspekce životního prostředí převzali od celníků trofeje medvěda hnědého (Ursus Arctos).

Odborníci z oddělení CITES České inspekce životního prostředí převzali od celníků trofeje medvěda hnědého (Ursus Arctos).

Lovecké trofeje nejpřísněji chráněného medvěda hnědého, které zadrželi 22. 9. 2013 při kontrole na letišti v Karlových Varech celníci, převzali odborníci z oddělení CITES odboru ochrany přírody ČIŽP. Trofeje - nasolenou kůži a nevypreparovanou lebku medvěda - převážel cestující na lince z Moskvy. Lovec neměl k trofejím patřičná povolení.

Medvěd hnědý je přímo ohrožen vyhynutím; jde o druh, který podléhá ustanovením úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES).

Lovec zažádal Ministerstvo životního prostředí o retrospektivní dovozní povolení. Dle jeho výpovědi byl firmou, která se specializuje na lovecké zájezdy do zahraničí, ubezpečen, že dokumentace, kterou k trofejím má, je pro ČR postačující. Nyní je tedy třeba vyčkat, jak se MŽP s tímto případem vypořádá. Za trestný čin neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami totiž hrozí provinilci až osmiletý trest odnětí svobody.

Simona Cigánková, tisková mluvčí ČIŽP

Praha, 25. září 2013

Foto: Odd. CITES odboru ochrany přírody ČIŽP

Nevypreparovaná lebka medvěda hnědého, zabavená na letišti v Karlových Varech

Nevypreparovaná lebka

lebka 2

lebka 3

Kůži, která je prosolená kvůli konzervaci, musí ČIŽP uchovat v mrazícím zařízení do vyřešení případu

kůže 1

kůže 2

trofeje

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů