Úterý, 16. dubna 2024

Trash Made se pro Designblok inspiroval přírodou, představí vázy z kabelů i šperky z pevných disků

Trash Made se pro Designblok inspiroval přírodou,  představí vázy z kabelů i šperky z pevných disků

Česká značka šperků a doplňků z elektroodpadu Trash Made letos již popáté představí novinky na Designbloku. Na mezinárodní přehlídce současného designu se objeví například nová kolekce inspirovaná tvarem dešťových kapek. Unikátní šperky jsou tvořeny z pevných disků, vyjmutých ze serverů a počítačových pamětí. Inovace se dočká i kolekce "Čaro" tvořená fóliemi z LCD monitorů. Expozice Trash Made v tomto roce propojí přírodní motivy s technickými materiály. Jejím ústředním prvkem bude kokon.

Designérka Linda Čihařová rozšířila pro letošní výstavu svou sérii lehkých šperků "Čaro" z fólií z LCD monitorů. K náušnicím Čaropírka a Čarokrystaly přibudou také nové brože, náramky či náhrdelníky. Designérka Anna Kozová vytvořila pro Designblok nové bytové doplňky z drátů a kabelů. Její hnízda spletená z tenkých měděných drátků vyjmutých z počítačových cívek jsou částečně výtvarným objektem, který lze využít jako skrýš pro nějaký vzácný předmět či vzpomínku. Nové vázy z klubek elektrických kabelů jsou určeny k aranžování živých květin.

"V letošním roce jsme se rozhodli poukázat na překotný technický vývoj. Bez velké nadsázky lze říci, že nás dnes technika obklopuje stejně, jako naše předky obklopovala příroda. Propojení přírody s technikou je proto letos hlavním tématem naší expozice," uvedla Adéla Zimáčková, koordinátorka projektu Trash Made. "Živé květiny pomyslně vyrůstají ze spleti drátů váz Anny Kozové podobně, jako prorůstají opuštěnými stavbami nebo ploty. Nová kolekce šperků z pevných disků od Jany Chaklosh zase hledá inspiraci v přírodních tvarech - kapkách deště, které v expozici vytvoří dešťovou stěnu," doplnila Zimáčková.

Expozice značky Trash Made na letošním Designbloku bude oproti předchozím ročníkům pojata výtvarněji. Vystavovány budou nejen nové kolekce šperků a bytových doplňků, ale také rozměrnější objekty. Ústředním prvkem výstavy bude kokon, vláknitý obal organického tvaru, kterým bude zahalena celá expozice. V přírodě chrání kokon kuklu některých členovců, v expozici Trash Made bude tento přírodní prvek obklopovat čistě technické materiály, které zde budou vystaveny.

"Zámotek v přírodě představuje určitý přerod, změnu k lepšímu či nový život. Zahalení expozice do kokonu má tak symbolický význam - znamená nový život pro staré elektrospotřebiče, což je vlastně ústředním mottem celého projektu Trash Made," vysvětlila na závěr designérka Anna Kozová, která se na konceptu expozice podílela.

Fotografie nových šperků Trash Made si můžete stáhnout zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů