Čtvrtek, 28. března 2024

Švýcarsko jedničkou v pořadí konkurenceschopnosti i zeleném žebříčku, Česko se však propadá

Švýcarsko jedničkou v pořadí konkurenceschopnosti i zeleném žebříčku, Česko se však propadá

Švýcarsko je na prvním místě v žebříčku konkurenceschopnosti, který vydává Světové ekonomické fórum - ale zároveň jedničkou v jeho ekologickém žebříčku.

Česko se však letos v konkurenceschopnosti propadlo z 39. na 46. místo.

Zpráva Světového ekonomického fóra porovnává schopnost států soutěžit v konkurenci na globálním trhu [1] a další, kterou fórum vydává ve spolupráci s Yaleovou univerzitou, hodnotí ekologické výsledky jednotlivých států [2].

Oba žebříčky se často nápadně podobají. Státy, které se soustředí na snižování své závislosti na uhlí, ropě a plynu, mají zároveň špičkovou konkurenceschopnost. Příkladem je Německo (4. místo v konkurenceschopnosti) nebo Švédsko (6. místo). Před několika lety na prvním místě v obou žebříčcích bylo Finsko.

Hnutí DUHA vyzývá strany před volbami, aby se zabývali kritickou závislostí země na fosilních palivech. Ekologická organizace prosazuje zákon podle vzoru Velké Británie (10. místo), který stanoví závazné tempo snižování spotřeby fosilních paliv. Rozhýbe tak nová průmyslová odvětví a sníží energetickou náročnost naší ekonomiky [3].

Další čísla týdne sledujte v seriálu Hnutí DUHA o české závislosti na fosilních palivech www.cislotydne.cz

Jiří Koželouh, energetický expert Hnutí DUHA, řekl:

"Švýcarsko si drží první místo v konkurenceschopnosti i ekologických výsledcích. Zároveň. Chytrá ekonomika je totiž silnější i čistší. Není to výjimka - podobná shoda se v žebříčcích objevuje často."

"Česko se propadlo až na 46. místo. Vysoká spotřeba drahých fosilních paliv je těžší a těžší koulí na noze ekonomiky úměrně tomu, jak ropa, plyn a uhlí zdražují."

"S tím je potřeba rychle něco udělat. Příští sněmovna by měla schválit podle britského vzoru nový zákon, který sníží závislost na drahé ropě a plynu. Rozhýbe tak inovace, sníží rodinám účty za energii a posílí ekonomiku."

Kontakty:

Jiří Koželouh, program Energie, telefon 723 559 495, email jiri.kozelouh@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů