Pátek, 29. března 2024

Zahraniční investoři v Kolíně se přou kvůli znečištění

Zahraniční investoři v Kolíně se přou kvůli znečištění

Developer Portland Trust podniká právní kroky proti společnosti Ingersoll - Rand Equipment Manufacturing Czech Republic, která si pronajímá prostory na jeho pozemcích a v budovách v Kolíně. Má totiž podezření, že firma Ingersoll svým provozem způsobila na jeho pozemcích větší znečištění životního prostředí, než je ochotna úřadům připustit.

Ingersoll patří v Kolíně mezi významné a dlouhodobé zaměstnavatele, v závodě tohoto výrobce chladicích a klimatizačních systémů pracuje okolo 400 lidí.

Firma si nechala postavit zbrusu nový výrobní závod (30 tisíc čtverečních metrů) v průmyslové zóně Kolín-Ovčáry a do konce letošního roku by se měl podnik ze svých současných prostor vystěhovat. Pro to, aby Ingersoll mohl přesunout výrobu z centrální části města do Ovčár a pokračovat ve výrobě, však potřebuje od krajského úřadu změnu integrovaného povolení. To úřady vyžadují u zařízení, u nichž existuje vysoké riziko negativního vlivu na životní prostředí.

Portland Trust chce zjistit skutečnou míru znečištění, avšak Ingersoll firmě opakovaně odepřel vstup do areálu, přestože je developer majitelem dotčených nemovitostí. "Ze zprávy společnosti Ingersoll z prosince 2012 vyplývá, že za dobu jejího provozu došlo k nárůstu znečištění na pozemku," řekl HN právník společnosti Portland Trust Tim Duffill.

V dubnu tohoto roku pak developer podle Duffilla upozornil na to, že zpráva Ingersollu nebyla úplná a nezahrnovala všechny části pozemku. Následně se strany údajně dohodly na provedení nezávislého průzkumu, aby bylo jasné, do jaké míry ponese Ingersoll náklady na sanaci. "Je záhadou, proč Ingersoll nám a nezávislému ekologickému auditorovi odmítá přístup na náš pozemek," dodal Duffill.

Společnost Ingersoll na telefonické a e-mailové dotazy HN neodpověděla. Mluvčí Krajského úřadu Středočeského kraje Markéta Vítková uvedla, že změna integrovaného povolení pro společnost Ingersoll běží. "Informaci o tom, zda bude rozhodnutí vydáno a co bylo předloženo za podklady k rozhodnutí, poskytovat veřejnosti nelze," sdělila Vítková.

Kolín patří mezi nejzadluženější města Česka a snaží se pozemky v průmyslové zóně Ovčáry zpeněžit. A právě společnost Ingersoll od města zakoupila v Ovčárech 8,9 hektaru za 36 milionů korun a nechala si na něm postavit nový závod. Po odečtení nákladů na vybudování infrastruktury, zejména kanalizace, která v této části zóny chyběla, však podle dřívějších informací činil čistý příjem města z prodeje zhruba 29 milionů korun.

Portland Trust plánuje v průběhu následujícího roku investovat do renovace nemovitostí, které aktuálně užívá Ingersoll, 60 milionů korun. Developer podle vyjádření svých zástupců již jedná s novými zájemci o pronájmu nemovitostí, v nichž by nové firmy mohly zaměstnat více než 100 lidí.

"Dokud nebude právní spor se společností Ingersoll urovnán a znečištění odstraněno, investice a rozvoj budou muset být odloženy na neurčito," uvedl Robert Neale, ředitel developerské firmy Portland Trust. "Měli jsme za to, že Ingersoll podniká v souladu se společenskou odpovědností. Pokud tomu tak je a nemá co skrývat, proč nám nedovolí provést nezávislé testy na našem pozemku?" dodal Neale.

Společnost Ingersoll se přitom hlásí k trvalé udržitelnosti, na webových stránkách společnosti, jež je kotovaná na burze v New Yorku, se píše, že "společnost klade velký důraz na kvalitu, životní prostředí a bezpečnost práce".

Ingersoll si nechala v Kolíně na klíč postavit nové haly, jež usilují o ekologický certifikát LEED, a to zlaté, tedy druhé nejvyšší úrovně. Závod má mít účinnou čističku odpadních vod a řízení spotřeby vody a bude používat systémy pro snížení spotřeby energie.

Ingersoll působí v Kolíně od roku 1992 a naprostá většina produkce firmy směřuje na zahraniční trhy. Z tuzemských zákazníků patří mezi klienty firmy společnosti Iveco (bývalá Karosa), Škoda Transportation Plzeň a ze zahraničních například společnosti MAN, Contrac nebo Siemens.

AUTOR: Martina Marečková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů