Čtvrtek, 28. března 2024

Dobrovolní hasiči pomáhají vybrat miliony nepoužívaných elektrospotřebičů z českých domácností

Dobrovolní hasiči pomáhají vybrat miliony nepoužívaných elektrospotřebičů z českých domácností

Podle průzkumů kolektivních systémů ELEKTROWIN a ASEKOL se v českých domácnostech nachází přes 63 milionů elektrospotřebičů. Z nich 9 milionů lidé vůbec nepoužívají. Zapomínají přitom, že i elektro lze třídit a recyklovat. Jiní mají naopak ztížené podmínky a staré spotřebiče tak skladují doma. Se sběrem proto již třetím rokem významně pomáhají i dobrovolní hasiči.

Projekt Recyklujte s hasiči běží od května roku 2011 a postupně nabývá větších rozměrů. "Jsme rádi, že můžeme lidem pomoct i v okamžicích, kdy nejde o majetek či zdraví," říká Jan Aulický, ředitel Kanceláře Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. "V současnosti se zapojilo již téměř 800 sborů dobrovolných hasičů, kteří od lidí sbírají staré spotřebiče. Za celou dobu fungování projektu se ke konci srpna vybralo přes 2 600 tun elektra," dodává Aulický. Pro představu se jedná o váhu 14 plejtváků obrovských, tedy největších žijících živočichů na světě.

"Nejvíce sbíráme staré CRT televizory, chladící zařízení jako lednice či mrazáky, ale i drobné spotřebiče. Odvozu využívají hojně všichni občané Třeštice nebo i lidé ze sousedních obcí," říká Martin Kodys, starosta Sboru dobrovolných hasičů Třeštice na Jihlavsku, které je ze všech zapojených v Kraji Vysočina vůbec nejaktivnější. Vybralo již 979 tun elektra. "Jsme malá obec, ale máme tři sběrná místa, kde se můžou spotřebiče odkládat. Jsme tímto známí a vysloužilé spotřebiče si nás najdou vlastně samy. Na nás je pouze tyto spotřebiče dle potřeby nechat odvést. Jednou se k nám dokonce dostal starý hrací automat, ze kterého se po jeho otevření vysypalo několik mincí z roku 1980," dodává Kodys.

Motivace projektu Recyklujte s hasiči je nasnadě. "Podle našeho průzkumu se v českých domácnostech nachází až 9 milionů spotřebičů, které lidé vůbec nepoužívají. Dalších 18,5 milionu je pak tzv. historických zařízení, tedy nakoupených ještě před rokem 2005. Ty nepotřebné nebo vysloužilé spotřebiče mohou lidé vrátit do zpětného odběru, ať už prostřednictvím sběrných dvorů, červených kontejnerů nebo právě dobrovolných hasičů," říká Hana Ansorgová, manažerka neziskové organizace ASEKOL.

Cílem projektu, který organizují kolektivní systémy ELEKTROWIN a ASEKOL, je usnadnit občanům možnost ekologického třídění starých spotřebičů a zároveň podpořit dobrovolné hasiče. "Princip projektu je jednoduchý, zúčastněná sdružení dobrovolných hasičů ve svých obcích organizují sběrové dny, během nichž občany buď sami navštíví, nebo určí místo, kam lidé mohou svůj elektroodpad přinést. Nám se tak podaří vybrat více elektra a hasiče za jejich snahu odměníme," vysvětluje Taťána Pokorná, ředitelka zákaznického oddělení kolektivního systému ELEKTROWIN.

Dobrovolní hasiči zpětnému odběru a následné recyklaci elektrozařízení výrazně pomáhají, což jasně dokazují i čísla. Jen letos se zatím ke konci srpna vybralo v projektu Recyklujte s hasiči 953 tun elektra. Pomocí dalších sběrných míst kolektivní systémy ELEKTROWIN a ASEKOL dosud v roce 2013 sebraly celkem 25 637 tun vysloužilých spotřebičů. Ty se tak dostanou k recyklaci, čímž se umožní opětovné využití více než 80 % všech materiálů.

Projekt Recyklujte s hasiči se však angažuje i v hasičské komunitě. Již podruhé je partnerem soutěže Miss hasička, která atraktivní formou přispívá ke zvýšení povědomí o činnostech dobrovolných hasičů, hasičském sportu a vůbec tradici hasičiny v Česku.

Více informací na infolince 800 320 010 nebo na www.recyklujteshasici.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů