Čtvrtek, 18. dubna 2024

Správa CHKO Šumava řeší nepovolený vjezd kolony luxusních vozů BMW

Správa CHKO Šumava řeší nepovolený vjezd kolony luxusních vozů BMW

Jen málo uvěřitelný případ lidské drzosti řeší pracovníci ochrany přírody ze Správy Chráněné krajinné oblasti Šumava. V těsné blízkosti Národní přírodní rezervace Černé a Čertovo jezero, kam je samozřejmě vjezd zakázán, se prohnala kolona luxusních vozů BMW. Případ vyšetřuje Policie ČR.

Neuvěřitelné hulvátství, drzost a arogance k základním pravidlům ochrany přírody i principům slušného chování - tak hodnotí Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava šokující informaci, kterou Správě šumavského parku předal Václav Vetýška z Plzně.

Ten jako dlouholetý milovník a znalec Šumavy minulou sobotu (28.9. 2013) absolvoval se svými přáteli výstup na horu Ostrý z německé strany. Z vrcholu Ostrého pak přešli na naši českou stranu.
Na cestě od Černého jezera čekal celou skupinu šok, ze kterého se dlouho nemohla vzpamatovat.
Asi v polovině cesty do Špičáckého sedla na silnici potkali zhruba 20 luxusních vozů značky BMW.

"Nestačil jsem se divit. Ani mí přátelé a další turisté nevěřili svým očím. Okamžitě jsem zavolal na policii. Sám mám zvlášť osobní vztah k Národní přírodní rezervaci Černé a Čertovo jezero a ta kolona mě hrozně pobouřila," zlobí se Václav Vetýška, který Jiřího Mánka vyzval o okamžité nápravě a požádal ho o okamžité prošetření celé záležitosti.

"Nesmírně si vážím toho, co všechno jste pro Šumavu udělal i vašich plánů, které na Šumavě máte. Oceňuji vaši profesionalitu a nesporné úspěchy, kterých jste na Šumavě dosáhl. Teď je třeba řešit i tento problém," uvedl Václav Vetýška.

"Je to pro mě absolutně neuvěřitelná zpráva! Máme občas problémy s jednotlivými černými vjezdy terénních motorek. V zimě v ojedinělých případech řešíme protizákonné prohánění sněžných skútrů v národním parku. Ale aby do lesa a do národní přírodní rezervace vjela kolona BMW kabrioletů, tak to mně osobně vyrazilo dech," doplňuje ředitel Jiří Mánek

K celému incidentu došlo na území Chráněné krajinné oblasti Šumava. Lesy patří společnosti Lesy ČR a Správa CHKO Šumava dohlíží na dodržování pravidel ochrany přírody.

"Vjezdu od Špičáckého sedla nově brání závora, kterou sem umístili správci území, LS Železná Ruda státního podniku Lesy České republiky. Někdo ji úmyslně otevřel, vypáčil nebo zapomněl zamknout. Vše je v šetření Policie ČR. Správa Chráněné krajinné oblasti v současné době podniká všechny kroky ke zjištění o jaká vozidla a řidiče šlo, a je připravena postupovat proti nim plně v rámci kompetencí vyplývajících ze zákona č. 114/1992 Sb," říká Václav Braun, náměstek ředitele pro státní správu. Za takové jednání hrozí jednotlivým řidičům za nezákonný vjezd pokuta ve výši až padesát tisíc korun. Pokud by se jednalo o organizovanou akci pořádanou právnickou osobou, lze uložit pokutu až do výše dvou miliónů korun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů