Sobota, 20. dubna 2024

Na podzim začíná sběr oliv

Na podzim začíná sběr oliv

Se sběrem oliv se začíná v období, kdy olivy ještě nejsou úplně zralé. Měly by se nacházet v procesu transformace mezi zelenou a zralou (zelená, tmavě modrá, fialová...), to je ten pravý moment, kdy sbírat olivy.Sběr oliv začíná během podzimního období. Nejdříve však v říjnu, to záleží na druhu oliv. Někdy kolem června po odkvetení olivovníků, začíná být zřejmé, jaká by mohla být letošní úroda. Jakmile se na stromech objeví malé plody oliv, pod stromy se natáhnou sítě, aby zachytily případné nezbedné či špatné olivy, které spadnou ještě před momentem sběru. Do té doby se na sítích může nahromadit docela velký počet popadaných oliv, které se v den D sesypou do bedny a označí jako "olivy ze země", olivy nižší kvality. Z těchto oliv se nebude dělat extra-panenský olivový olej. Olivy se však prodají do lisu, který je použije k dalšímu zpracování převážně pro odběratelé velkovýroby.

Znovu natáhneme sítě, tentokráte už však jiný druh, hustšího pletení, aby při sběru nepropadla ani sebemenší oliva. Nyní nastává sběr z vršků, z větví. Ke stromu se přistaví žebříky, rozdělí se úkoly a pozice, kdo bude olivy sbírat ze žebříku, kdo bude dole na zemi a bude sbírat olivy z větví za použití tradiční pomůcky pro sběr - malých ručních hrábí anebo za použití dřevěné hole, kterou se jemně buší do větví, aby olivy popadaly na zem. Když je na sítích nahromaděno dostatek oliv, přeberou se od listí, větví, kamení a hlíny a přesypou se do připravených děrovaných beden, aby mohly ještě do momentu lisování "dýchat".

Před vlastním zpracováním jsou olivy ještě jednou přebrány a zbaveny nadbytku listí. Nakonec jsou ihned zavezeny do lisu k dalšímu zpracování. Každý rok po ukončení sběrů se stromy olivovníků připravují na další sezónu, která přijde nadcházející rok. Stromům jsou ořezávány a prořezávány větve a je o ně dále jinak pečováno, aby byly v dalším roce silné a zdravé.

Jakmile olivy dorazí do lisu na zpracování oliv, jsou vsypány do velké nádoby-vany, kde je dvě žulová kola, jež se používají odpradávna, drtí a rozemílají po dobu maximálně 15 - 20 minut, aby se rozdrcené olivy nepřehřály a nezačaly fermentovat. Nyní se směs olivové drti přesunuje do další vany, kde je ještě řádně rozmělněna a promíchána, a poté je stáčena na rohože, které jsou kladeny jedna na druhou do vysokého sloupce, jenž pak bude podléhat tlaku hydraulického presu - stlačování a lisování směsi rozemletých oliv mezi jednotlivými rohožemi.

V této fázi procesu ze stlačovaných rohoží vytéká směs vody a oleje, jež bude v následujícím momentě filtrována a oddělí se nám už jen čistý extra-panenský olivový olej, který ještě sám o sobě projde speciální filtrací.

Vzhledem k naprostému přírodnímu procesu výroby olivového oleje, se časem po stočení oleje do lahví na jejich dně utvoří sedlina, která je synonymem pro zdravý a stále živý produkt a je garancí, že olej byl vyroben výhradně tradiční metodou.

Podívejte se na naše unikátní videa, která zachycují jedinečnou metodu zpracování oliv a výrobu extra-panenského olivového oleje přímo v našem tradičním lisu. Myslíte, že olej ze supermarketu byl zpracován také tímto způsobem ... ?

Více čtěte na:

http://www.vivaoliva.cz/index.php/sklizen-a-vyroba-v-apulii

http://dadala.hyperlinx.cz/mas/masr0013.html

ZDROJ: www.vivaoliva.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů