Pátek, 29. března 2024

20. Jubilejní konference asociace Zdravých obcí a regionů proběhla v Olomouci

20. Jubilejní konference asociace Zdravých obcí a regionů proběhla v Olomouci

20. Jubilejní konference NSZM ČR se uskutečnila letos ve dnech 18. a 19. září 2013 v Olomouci. Dvoudenní akci zahájila přehlídka nejpokročilejších měst, obcí a regionů, které jsou držiteli kategorie "B" místní Agendy 21. Prezentovala se města Chrudim, Kopřivnice, Litoměřice, Prostějov, Vsetín, obec Křižánky a mikroregion Drahanská vrchovina. Informace k podpoře aktivit MA21 či obecně k finančním zdrojům pro obce představili zástupci Státního fondu či Ministerstva životního prostředí, Ministerstva pro místní rozvoj i mezinárodní organizace Energy Cities. Akce se v jejím prvním dni zúčastnilo na 140 osob.

Na odborný program pak navázala večerní slavnostní recepce spojená s oslavou počínajících 20ti let působení asociace v České republice. Vzpomínky a své postřehy ke vzniku a působení sítě Zdravých měst přednesla řada významných hostů a dlouholetých partnerů - mezi nimi například ředitelka Kanceláře WHO v Praze Alena Šteflová, hlavní hygienik Vladimír Valenta, dále pak náměstek primátora statutárního města Olomouce, zástupci Univerzity Palackého v Olomouci a řada dalších. Hovořili i reprezentanti zakládajících Zdravých měst, kteří na místě převzali malou pozornost. Slavnostní recepce byla současně ohlédnutím za dosavadními aktivitami asociace a zhodnocením úspěchů i překážek. Současně znamenala vykročení ke dvacátému roku jejího působení a pozitivním výhledem do budoucna.

Zmíněná Univerzita Palackého a její katedra rekreologie připravila program druhého dne konference. Ten byl zaměřen na pohybovou aktivitu všech generací a na to, co mohou města pro zlepšení podmínek pro pohyb a celkově pro zdraví svých obyvatel dělat. Byla přednesena řada alarmujících a zajímavých příspěvků, včetně ukázek dobré praxe. Akce byla doprovozena zajímavými návaznými exkurzemi.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů