Středa, 24. dubna 2024

Akce Náš soused je netopýr dorazila do Uherského Hradiště

Akce Náš soused je netopýr dorazila do Uherského Hradiště

V Uherském Hradišti byly předány další památeční plakety v rámci akce "Náš soused je netopýr". Ocenění, které uděluje Česká společnost pro ochranu netopýrů za spolupráci při ochraně netopýrů vázaných na úkryty v budovách, převzali zástupci odboru životního prostředí městského úřadu a vedení Střední školy průmyslové, hotelové a zdravotnické v Uherském Hradišti.

První plaketu převzala Mgr. Zuzana Krupičková z odboru životního prostředí MěÚ Uherské Hradiště, která se spolu s kolegy zasloužila o to, že byl na území města proveden rozsáhlý monitoring výskytu netopýrů a na základě takto získaných dat jsou nyní důsledně uplatňovány vhodné postupy a opatření k zajištění ochrany netopýrů a jejich úkrytů. "V roce 2012 bylo opakovaně monitorováno celkem 137 domů na sídlištích i v centru města. Celkem jsme zjistili výskyt 10 až 11 druhů netopýrů. Úkryty byly nalezeny v téměř polovině sledovaných domů, většinou ve spárách mezi panely nebo v dutinách za větracími otvory do podstřeší. Nejčastěji se zde vyskytoval netopýr rezavý, ale i netopýr večerní, parkový, pestrý nebo nejmenší," říká Petra Schnitzerová z České společnosti pro ochranu netopýrů, která systematický monitoring zajišťovala. "Díky těmto podkladům a spolupráci s odborníky nyní můžeme nejen zamezit usmrcení netopýrů např. při zateplování budov, ale také zachovat jejich úkryty i po r! ekonstrukci domu a tím podpořit jejich dlouhodobou ochranu," doplňuje Zuzana Krupičková z městského úřadu. Příklady šetrně provedených rekonstrukcí a příslušných opatření k zachování netopýřích úkrytů lze již vidět např. na zateplených domech na sídlišti Stará Tenice, Jarošov nebo Východ.

Jedním z těchto pozitivních příkladů je i oceněná Střední škola průmyslová, hotelová a zdravotnická. Při monitoringu zde byly nalezeny úkryty početné kolonie cca 150 netopýrů rezavých. Netopýři sídlili jednak v dutinách za větracími otvory do podstřeší, jednak ve spáře mezi vchodovou částí školy a sousední budovou. V dutinách za větracími otvory bylo rovněž významné hnízdiště rorýsů obecných. V červnu však začalo celkové zateplování budovy, což ohrožovalo jak právě probíhající hnízdění rorýsů, tak netopýry. Díky vstřícnosti a výborné spolupráci vedení školy, stavební firmy, odboru životního prostředí a ČESON se nicméně podařilo bez přerušení stavebních prací realizovat taková opatřen! í, která minimalizovala rušení zvířat a zajistila zachování je! jich úkrytů. "Větrací otvory byly ponechány průchozí, osazeny vhodně upravenými plastovými trubkami a rovněž přístup do spáry byl zachován formou dvou svislých a zpevněných štěrbinových otvorů. Jak ukázala následná listopadová kontrola, netopýři úkryty dál v hojném počtu využívají," vysvětlila Schnitzerová. Vedení školy si tak poděkování a plaketu Náš soused je netopýr, kterou v rámci Mezinárodní noci pro netopýry převzala zástupkyně ředitele Mgr. Kateřina Manová, právem zaslouží.

Cílem akce "Náš soused je netopýr", která probíhá v rámci projektu "Pod jednou střechou" podpořeného z Programu švýcarsko-české spolupráce, je upozornit na aktuální problém ohrožení netopýrů v důsledku úbytku vhodných úkrytů, jeho příčiny, ale také na možná vhodná řešení. Uherské Hradiště je první z měst na území Zlínského kraje, kde se tato řešení daří úspěšně a plošně realizovat a kde se mohou ostatní dobře inspirovat.

Kontaktní osoba: Petra Schnitzerová
Telefon: 605870323
E-mail: nova-petra@centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů