Pátek, 29. března 2024

Vyměňte staré věci za nové a podpořte dobrou věc!

Vyměňte staré věci za nové a podpořte dobrou věc!

Nákupní a zábavní centrum Forum Nová Karolina v Ostravě ve spolupráci s neziskovou organizací ADRA vyhlašuje na dva následující říjnové víkendy prospěšnou akci nazvanou Dobrá věc - vyměň staré věci za nové. Akce se uskuteční ve dnech 12. až 13. října a 19. až 20. října. Principem bude výměna nošeného oblečení, které je stále ještě použitelné a v dobrém stavu za dárkové karty OC Forum Nová Karolina. Ty pak bude možné uplatnit během následujících 12 měsíců ve většině obchodních jednotek nákupního centra. Cílem je shromáždit co největší množství použitého oblečení, které by jinak skončilo v kontejnerech bez dalšího využití. Vybrané oděvy využije dobrovolnické centrum ADRA v Havířově pro potřebné občany a k dalšímu prodeji. Z něho výtěžek poputuje k financování charitativních projektů dobrovolnického centra.

"Dárkovou kartu v hodnotě 100 korun obdrží každý, kdo se v uvedených termínech mezi 10. až 20. hodinou dostaví k odběrnému místu ve druhém patře našeho obchodního centra - konkrétně v prostoru před výtahy - a odevzdá minimálně dva kusy použitého oblečení. V průběhu jedné víkendové akce může každý získat maximálně dva kusy těchto dárkových karet. Za celou dobu trvání akce je tak možné získat až čtyři kusy dárkových karet v celkové hodnotě 400 korun," vysvětluje marketingový manažer obchodního centra Forum Nová Karolina Tomáš Lučan a pokračuje: ,,Ale pozor, přijímáme jen čisté a viditelně nepoškozené svrchní oblečení, které může ADRA dále použít nebo zpeněžit! Konkrétně je možné nosit kabáty, bundy, saka, vesty, kalhoty, sukně, šaty, obleky, svetry, košile, trička a halenky. Kromě těchto druhů oděvů nebudeme přijímat žádný další textil, obuv či doplňky." Lidé ale budou moci odevzdat i větší množství použitého textilu. Ovšem při odevzdání oblečení nad stanovený limit nebudou již mít zájemci nárok na další dárkové karty nákupního centra. ,,Počet dárkových karet není samozřejmě neomezený. Takže ten, kdo dřív přijde, má i větší šanci získat více slevových kuponů. Tímto tedy všechny zájemce vyzývám, aby přinesli kvalitní oblečení a podpořili dobrou věc!" dodává ještě Lučan.

Vybrané oblečení nezisková organizace ADRA, dobrovolnické centrum v Havířově, dále roztřídí podle jakosti. Oblečení nejvyšší kvality využije pro prodej v charitativních obchodech - tzv. šatnících - v Havířově, Karviné a Frýdku-Místku. Výtěžek z prodeje bude použit na charitativní projekty, které ADRA v současnosti realizuje. ,,Mimo jiné získané peníze použijeme na projekt, který chceme realizovat v šatníku v Karviné. Jedná se o zřízení šicího koutku a vytvoření pracovního místa pro jednu krejčovou. V Havířově obdobný projekt už běží a skvěle se ujal. Spočívá v tom, že obyvatelům, kteří mají o tuto službu zájem, jsou upravovány oděvy a výtěžek z této činnosti jde na charitativní projekty ve městě. Veškeré opravy jsou za příznivé ceny, dostupné širokému okolí. Pro zřízení takového koutku v Karviné ale potřebujeme koupit stroje, overlock, žehličky a vhodný nábytek pro tuto činnost. Což dnes stojí nemalé peníze," vysvětluje Marcela Holková z havířovského dobrovolnického centra. Oblečení druhé jakosti bude darováno na humanitární účely pro sociálně potřebné osoby v hmotné nouzi. ,,Ostatní vybrané oblečení, které by snad nesplňovalo kritéria, a nemohlo by tak být využito ke zmíněným účelům, bude ekologicky zrecyklováno. Předpokládáme ale, že takové oděvy se vyskytnou jen výjimečně, popřípadě vůbec ne. Veškeré oděvy budou totiž při odběru kontrolovány, protože by měly být zcela nepoškozené," dodává Marcela Holková.

Všichni, kteří se do akce Dobrá věc - vyměň staré věci za nové zapojí, se mohou také zúčastnit pořízení společné fotografie účastníků akce. Budou mít možnost nechat se vyfotografovat při výměně doneseného oblečení. Obrovská společná fotografie pak bude vystavena v prostorách OC Forum Nová Karolina od 2. listopadu 2013. Fotografie bude každému zájemci také zaslána na e-mail, který v nákupním centru uvedou do evidenční kartičky.

Podrobnější informace k akci včetně kompletních pravidel naleznete na webových stránkách www.forumnovakarolina.cz a na facebooku. Přijďte i Vy vyměnit staré věci za nové a podpořte dobrou věc!

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů