Středa, 24. dubna 2024

Demoliční robot ničí vodou beton

Automatizovaná a programovatelná robotická jednotka, která je schopna efektivně rozebírat betonové konstrukce a separovat jednotlivé materiálové složky staviva tak, že z odpadu vlastně získává zpět stavební materiál?

Demoliční robot ničí vodou beton

Ano, nový inteligentní systém CDR (Concrete Deconstruction Robot) je toho schopen. Robot, který vypadá jako velký vysavač s hadicí, jednoduše obrušuje beton ze železných konstrukcí, filtruje použitou vodu, písek i cement a uskladňuje k dalšímu použití.

Tento zajímavý nápad se zrodil v hlavě švédského studenta z Institutu designu v Umea. Nezdála se mu totiž stávající metodika práce na demolici velkých budov dostatečně efektivní. Vycházel přitom z logického předpokladu. Na bourání budov s betonovými konstrukcemi se dosud využívala těžká technika, náročná na energii i provozní manipulaci.

ÚČELEM JE NIČENÍ

Jenže vlastně jediný účel bouracích strojů bylo rozbít bloky betonu jen na tak velké části, aby je bylo (za patřičného randálu a oblaků prachu) možno odvést do zpracovatelského zařízení. V zásadě tedy bylo vynakládáno neúměrné množství energie na demolici, transport a dekompozici betonu, jen aby mohl být částečně recyklován. Omer Haciomeroglu proto začal postupně pracovat na vývoji zařízení, které by tutéž práci činilo přímo na místě, nespotřebovávalo tolik energie a v ideálním případě by potřebovalo jen minimální asistenci lidské obsluhy. Vznikl tak první prototyp ERO CDR, který byl nejprve několikrát testován v prostředí stavebních demolic, než se přistoupilo k jeho komercionalizaci.

VODA PRACUJE SAMA

Ve výsledku před námi stojí zařízení, které neplýtvá naším časem, pohonnými hmotami ani materiálem. ERO využívá koncentrovaný proud vody, aby "obrousil" beton z ocelových konstrukcí, který společně s vodou nasává zpět, filtruje a separuje. Stačí dopravit robota k betonové stěně, naprogramujete ho a připojíte na vodu, a pak už jen odebíráte vytříděný a očištěný napytlovaný štěrk.

Žádný prach, žádný odpad nebo nákladná separace. Model inteligentní demolice budov tím nabývá jasnějších obrysů, a není už jen teorií ekologických nadšenců. Stačí jen rozmístit několik autonomních jednotek ERO CRD na strategická místa v budově, a pak jen průběžně kontrolovat jejich práci. Roboti nejprve skenují povrch stěny a hledají nejslabší místo s mikroprasklinami, kde je ideální začít. Odtud se pak prohlodávají na nosníky konstrukce a gumují beton z cesty. Klíčem k úspěchu je využití prvků abrazivní hydrodemolice a centrifugální dekantace.

Při obrušování je využito vysokotlakého směrovaného proudu vody. Ten odlamuje kousky písku a cementu a je odstředivou silou odtahován do odsávací hubice k dalšímu přečištění. Ostatně, centrifugální filtrační jednotka, která separuje tekutiny a pevné částice, je největším dílem z celého zařízení. Úspora energie jde ruku v ruce s úsporou materiálu - veškerá voda, využitá při dekompozičním procesu, je spolu s drtí recirkulována zpět do zařízení.

AUTOR: Radomír Dohnal

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů