Čtvrtek, 28. března 2024

Jakým způsobem ručí stát za kvalitu biopotravin?

Kvalitu potravin ovlivňuje celá řada faktorů jako je například způsob pěstování surovin, jejich zpracování a také skladování...

Jakým způsobem ručí stát za kvalitu biopotravin?

Nad celým procesem dohlíží státní dozorové orgány jako Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce. U biopotravin je to však ještě někdo navíc - kontrolní organizace.

Díky této kontrole, která probíhá každý rok přímo na farmách ekologických zemědělců od sklepa až po půdu, je zaručeno dodržení zákonných podmínek pro produkci biopotravin. Základním principem těchto podmínek je zákaz používání pesticidů a umělých hnojiv, etický přístup vůči chovaným zvířatům, zákaz preventivního podávání antibiotik a šetrné zpracování potravin s minimem přídavných látek.

Inspektoři kontrolních organizací pověřených Ministerstvem zemědělství uskutečnili v roce 2012 celkem 5 005 kontrol, na základě kterých bylo odebráno 66 certifikátů, nejčastěji pro použití konvenčního osiva bez předem udělené výjimky, provádění nepovolených zásahů na zvířatech, nedostatečné oddělení ekologických ploch od konvenčních pozemků a v několika případech také použití nepovolených látek. Výrobky se zjištěným obsahem zbytků nepovolených látek (např. pesticidů) byly následně staženy z trhu.

Častou obavou u biopotravin bývá výskyt plísní a bakterií. To vychází z mylného předpokladu, že pokud je v konvenčním zemědělství nutné tyto organismy hubit, musí se v ekologické produkci vyskytovat častěji. Pravdou ale je, že výskyt plísní či bakterií je v biopotravinách stejně pravděpodobný jako v těch konvenčně vyprodukovaných, a to hlavně proto, že ekologická produkce má přirozené obranné mechanismy pro boj se škodlivými organismy.

Dodržením zákonných podmínek pro ekologické zemědělství vznikají potraviny, za které stát opravdu ručí. Proto se heslo "Ručíme za bio" stalo mottem letošního ročníku Měsíce biopotravin a ekologického zemědělství, kterým je vyhlášen měsíc září.

Více. http://eagri.cz/public/web/mesic-biopotravin/clanky/jakym-zpusobem-ruci-stat-za-kvalitu.html

Bureau Veritas nabízí kontrolu a certifikaci produktů ekologického zemědělství. K této činnosti jsme pověřeni Ministerstvem zemědělství ČR podle § 29 zákona č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství a akreditováni Českým institutem pro akreditaci (ČIA) podle normy ČSN EN 45011.

Našimi klienty tak mohou být všichni ekologičtí zemědělci, ekologičtí včelaři, výrobci biopotravin, obchodníci s biopotravinami, producenti a zpracovatelé osiv a krmiv apod., kteří se chtějí registrovat na Ministerstvu zemědělství jako osoby podnikající v ekologickém zemědělství a chtějí své produkty označovat jako produkty ekologického zemědělství v souladu s platnými legislativními předpisy (zákon č. 242/2000 Sb. o ekologickém zemědělství a nařízení Rady (ES) 834/2007 o ekologické produkci).

Více: Manažer divize AGRI - Ing. Iva Vrkočová
+420 210 088 247, iva.vrkocova@cz.bureauveritas.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů