Sobota, 20. dubna 2024

GESTIS - nová databáze hodnot DNEL

Německý Institut für Arbeitsschutz der Deutschen Gesetzlichen Unfallversicherung (IFA) zveřejnil on-line databázi, která obsahuje odvozené hodnoty DNEL. Databáze byla vytvořena na základě informací získaných z internetových stránek ECHA.

GESTIS - nová databáze hodnot DNEL

Výrobci a dovozci registrovaných látek v množství 10 t a více/rok mají povinnost provádět posouzení chemické bezpečnosti (CSA) zahrnující posouzení nebezpečnosti látky, její klasifikaci a odvození DNEL, což je odvozená úroveň, při které nedochází k nepříznivým účinkům na zdraví při expozici látce.

GESTIS DNEL databáze byla vytvořena z údajů, které byly převzaty z dokumentů zveřejněných agenturou ECHA a z bezpečnostních listů sestavených výrobci a dovozci látek. V případě, že jsou různé hodnoty pro stejné látky, jsou uvedeny paralelně bez dalšího hodnocení. V současné době databáze obsahuje hodnoty DNEL pro více než 1 200 látek a průběžně je rozšiřována. Jedná se o hodnoty DNEL, které jsou důležité pro bezpečnost a ochranu zdraví zaměstnanců (místní a systémové účinky v důsledku dlouhodobé nebo opakované expozice inhalací).

Veřejnost má k databázi volný přístup. Vyhledávat lze buď podle názvu látky nebo pomocí identifikačních čísel látek (CAS, ES, INDEX). Hodnoty DNEL mohou být použity jako referenční hodnoty pro stanovení ochranných opatření ke kontrole expozice na pracovištích.

Upozornění: Hodnoty DNEL zveřejněné na internetových stránkách agentury ECHA nebyly systematicky přezkoumány příslušnými orgány ani třetími stranami.

GESTIS - databáze DNEL

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů