Úterý, 16. dubna 2024

Joint Industry Project Biosealing

Joint Industry Project Biosealing

Metoda Biosealing je založena na kombinaci mikrobiologických a geochemických procesech

Společnost GEOtest se stala členem Společného průmyslového projektu - Joint Industry Project Biosealing (JIP).

BioSealing je trvanlivá a levná alternativa ke klasickým metodám těsnění průsaků vody v podzemí, například v blízkosti tunelů, stavebních jam a obecně podzemních prostor. Metoda je dale vhodná pro zatěsňování průsaků sypaných hrází vodních děl. Vedle tradičních metod pro utěsnění průsaků jako jsou například jílovocementové nebo chemické injektáže, BioSealing nabízí způsob méně nákladný a mnohem méně zátěžující životní prostředí.

Iniciátorem a vedoucím účastníkem projektu je nezávislá nizozemská výzkumná instituce Deltares zaměřující se na aplikovaný výzkum v souvislosti s podzemní i povrchovou vodou, geologickým prostředím a jejich vztahem k infrastruktuře. Ve sdružení budeme spolupracovat s dalšími s osmi společnostmi. Jednotliví účastníci projektu budou investovat celkem 400 000 EUR na výzkum jednotlivých aspektů technologie BioSealing a budou realizovány tzv. pilotní projekty pro praktické ověření metody.

BioSealing v praxi

BioSealing byl původně vyvinut nizozemskými společnostmi Deltares a Volker Staal Funderingen. Tato technologie spočívá v injektáži živin specifického složení do blízkosti míst s indikovanými úniky vody. Tyto živiny mají schopnost stimulovat růst půdních bakterií, což má za následek tvorbu hmoty biologickém podstaty, která svými vlastnostmi zapřičiňuje významné snížení propustnosti zemin a postupné utěsnění průsaků.

Výzkum

BioSealing byl již v praxi na několika projektech použit. Jednalo se například o utěsnění průsaků podzemní vody na severojižní lince metra v Amsterdamu. V Rakousku podél kanálů Dunaje prováděla touto technologií v rámci výzkumu těsnící práce firma Züblin Spezialtiefbau. Těmito praktickými aplikacemi byla prokázána funkčnost a účinnost metody.

Stále však existují některé nezodpovězené otázky, které budou předmětem výzkumu v rámci projektu BioSealing JIP.

Výzkum bude zahrnovat posouzení trvanlivosti technologie BioSealing a posouzení možných zlepšení tohoto procesu. Tyto aktivity budou probíhat v laboratořích životního prostředí společnosti Deltares v Utrechtu a podílet se na nich bude tým rakouských a holandských vědců ze společností Zuckerforschung Tulln a Bioclear.

Nové projekty

Společnosti účastnící se na projektu Biosealing JIP se budou realizovat nové terénní projekty, aby bylo možné tuto technologii lépe ověřit v praxi pro následné používání ve větší míře než doposud. Praktickými aplikacemi na vybraných lokalitách bude možné získat více zkušeností a údajů o chování metody, její účinnosti a okrajových podmínkách použití. Projekty budou probíhat jednak v České republice v dikci GEOtestu a jednak v Nizozemsku pod vedením Volker Staal Funderingen (VSF). Materiály potřebné pro výzkumné aktivity budou dodávány společnostmi Sireg a Avebe . Použití technologie Biosealing bude v průběhu pilotních projektů intenzivně monitorováno, (například společnostmi Texplor, GEOtest a Vysoké učení technické Brno) s cílem potvrdit laboratorní výzkum Deltaresu.

Účastníci

V současné době jsou účastníky společného průmyslového projektu BioSealing JIP tyto společnosti: Sireg (Itálie), Zuckerforschung Tulln (Rakousko), Bioclear (Nizozemsko), Texplor (Benelux), Avebe (Nizozemsko), Züblin Spezialtiefbau (Rakousko), Volker Staal en Funderingen (Nizozemsko), GEOtest (Česká republika) a Deltares (Nizozemsko).

ZDROJ: GEOtest

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů