Čtvrtek, 28. března 2024

Zemědělci mohou požádat o prodloužení závazků agroenvironmentálních opatření

Zemědělci mohou požádat o prodloužení závazků agroenvironmentálních opatření

Tisíce zemědělců mohou od 15. října do 15. listopadu požádat o prodloužení závazků agroenvironmentálních opatření (AEO), které končí k 31. prosinci tohoto roku, popřípadě k 31. březnu 2014, a plynule pak navázat na nové programové období. Dne 1. října totiž začala platit novela nařízení vlády (č. 79/2007 Sb.) o provádění AEO a zavedení možnosti prodloužit o rok stávající závazky v těchto opatřeních je hlavní změnou novely.

"Tato možnost se týká přibližně 7500 žadatelů, kteří mohou podat žádost o prodloužení závazku agroenvironmentálních opatření na Státní zemědělský a intervenční fond, a to prostřednictvím jím vydaného formuláře," řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Formuláře budou dostupné i v elektronické podobě na webových stánkách Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) www.szif.cz a na Portálu farmáře. Na žádosti podané po 15. listopadu nebude brán zřetel. Prodloužit nelze pouze závazky v titulu Zatravňování orné půdy, který je nastaven jako pětiletý. Součástí mechanismu prodlužování závazků je i zavedení nového pardonovaného důvodu snížení zařazené výměry "z důvodu ukončení AEO v prodlouženém období" až do výše 29 % původně zařazené výměry. Tento nový pardonovaný důvod, spolu s ostatními možnostmi, které udává nařízení vlády, pomůže zemědělcům zvládnout velké změny v majetkoprávních vztazích k obhospodařovaným pozemkům, které se očekávají na začátku roku 2014, a úspěšně tak zvládnout závazek v AEO. Bližší informace k prodlužování závazků zájemců podají regionální pracoviště SZIF, jsou také na webových stránkách Ministerstva zemědělství www.eagri.cz.

Druhou změnou je úprava limitů sledovaných těžkých kovů v dotačních titulech Integrovaná produkce zeleniny a Integrovaná produkce ovoce, kde byl zaveden třístupňový sankční systém podle závažnosti překročení limitů sledovaných těžkých kovů: snížení dotace o 25 %, neposkytnutí dotace a vyřazení ze systému IP, včetně navrácení veškerých poskytnutých dotací.

Poslední změnou je uzavření vstupu pro nové žadatele do opatření Zalesňování zemědělské půdy od roku 2014. Důvodem je ukončení programového období a ustanovení stanovená v nařízení Komise (EU) č. 335/2013. Žadatelé, kteří plánovali vstoupit do tohoto opatření v následujících letech, budou moci využít nové dotační tituly v rámci připravovaného Programu rozvoje venkova 2014 - 2020, který bude spuštěn od roku 2015.

Dana Večeřová
ředitelka Odboru komunikace MZe

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů