Sobota, 20. dubna 2024

Pražský soud se bude zabývat smogovou žalobou města na stát

Pražský soud se bude zabývat smogovou žalobou města na stát

Městský soud v Praze se v pátek začne zabývat žalobou na stát, kterou kvůli znečištěnému ovzduší na jaře 2010 podalo město Ostrava. Městu vadí, že stát situaci se špatným ovzduším, které v regionu patří k nejhorším v Evropě, dostatečně neřeší. Novinářům to dnes řekl primátor města Petr Kajnar (ČSSD), který se chce pátečního jednání osobně účastnit.

Stát podle města nedostatečně a neefektivně chránil čistotu ovzduší a nevytvořil funkční systém vedoucí k dodržování imisních a emisních limitů. Městský soud se žalobou zabýval už jednou. Pražští soudci však původně žalobu odmítli bez detailního projednání, protože ji město podle nich nepodalo v zákonné lhůtě. Město však s tímto odůvodněním nesouhlasilo a obrátilo se na Nejvyšší správní soud, který rozhodl, že se žaloba musí projednat znovu.

"Je to první stání, které se podle mě začne zajímat o meritum věci. Dostáváme se teď tedy k tomu, jestli vláda činí dostatečné kroky k tomu, aby stav (znečištěné ovzduší) napravila či nikoli, to by měl soud rozhodnout," uvedl Kajnar. Primátor trvá na tom, že vláda nekoná odpovídající opatření k tomu, aby se situace s ovzduším ve městě zlepšila.

"Důvod k žalobě trvá. Co si od toho slibuji? Že v okamžiku, kdy stát bude odsouzen, tak si uvědomí, že Ostravsko není Asie, která ho nezajímá, protože zatím se k tomu tak staví," uvedl Kajnar.

Podle něj sice do regionu mířily například státní peníze na výměnu starých kotlů za ekologičtější, ale i tuto podporu Kajnar označuje za nedostačující. Stát má podle něj přitom dostatek finančních prostředků, aby situaci řešil. Primátorovi se například nelíbí zvažovaný přesun více než tří miliard korun z Operačního programu Životní prostředí do Operačního programu Doprava. Kritizoval také malý tlak vlády na polské představitele, odkud do regionu podle odborných studií míří část znečištění. Zároveň poukázal na to, že vznik studií zabývajících se problematikou znečištěného ovzduší iniciovalo město, nikoliv stát. "Je tam řada věcí, které mluví o velké aroganci, řekněme, ministerstva životního prostředí," míní Kajnar. Domnívá se, že pokud by soud rozhodl ve prospěch města, mohla by se tím otevřít cesta k tomu, aby lidé za zdravotní újmy mohli po státu požadovat náhradu škody.

Martina Helánová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů