Pátek, 29. března 2024

Studie Siemens: Svět má šanci snížit emise CO2 o množství, které za rok vznikne v celé Evropské unii

Do roku 2030 by poptávka po elektrické energii měla celosvětově vzrůst o více než polovinu...

Studie Siemens: Svět má šanci snížit emise CO2 o množství, které za rok vznikne v celé Evropské unii

o Současně stoupnou emise CO2 produkované v energetice přibližně o čtvrtinu

o Využití zemního plynu namísto uhlí k výrobě elektrické energie by pomohlo snížit objem emisí CO2

o Omezení výroby elektrické energie v uhelných elektrárnách by ročně ušetřilo stejné množství emisí, jako ročně vyprodukuje celá EU

To jsou ve zkratce zásadní výsledky studie, kterou nedávno zveřejnila společnost Siemens spolu s profesorem Horstem Wildemannem z Technické univerzity v Mnichově.

Podle studie by v příštích letech měla celosvětová poptávka po elektrické energii každý rok stoupnout v průměru o téměř tři procenta. Tento mírný růst by do roku 2030 vedl ke zvýšení celkové poptávky o více než polovinu dnešního objemu. Pokud budou k existujícím zařízením budovány nové elektrárny tak, jak se předpokládá, vzrostou související emise CO2 pravděpodobně o čtvrtinu nebo o 3 500 megatun. "Pokud by uhelné elektrárny byly do roku 2030 ve velkém měřítku nahrazeny plynovými elektrárnami, došlo by k poklesu emisí CO2 v energetice oproti dnešku o pět procent," uvádí profesor Wildemann. Celkové množství světových emisí CO2, které by se ukončením výroby elektřiny z uhelných zdrojů ročně ušetřily, se rovná objemu veškerých emisí CO2 všech 28 členských států Evropské unie.

"Kromě udržitelnosti a potřeby spolehlivých dodávek energie je vždy stejně důležitá i hospodárnost systému. Bylo by nesmyslné uzavírat nové uhelné elektrárny dříve, než je plánováno, jen proto, abychom snížili emise CO2. Stejně tak je ale jasné, že samotné široké rozšíření obnovitelných zdrojů energie automaticky nevede ke zlepšení klimatické rovnováhy, což dokazují i zvyšující se emise CO2 v Německu. Uzavírání zastaralých uhelných elektráren na druhou stranu nejenže výrazně sníží emise, ale má zároveň i ekonomický význam, jak již bylo prokázáno ve Spojených státech," vysvětlil Michael Süss člen správní rady koncernu Siemens AG a generální ředitel sektoru Energy při prezentaci studie na Světovém energetickém kongresu.

Ve studii globální energetiky se společnost Siemens zaměřila na situaci v jednotlivých zemích s ohledem na předpokládaný budoucí vývoj na nejrůznějších trzích. Cílem bylo určit, který přístup je nejvhodnější z pohledu národní a světové ekonomiky pro vytvoření spolehlivých, udržitelných a vysoce účinných energetických systémů, avšak při zachování dostupných cen elektrické energie.

Z nejvýznamnějších výsledků regionálních analýz například vyplynulo, že Evropa by mohla rozšířením výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů ušetřit do roku 2030 zhruba 45 miliard eur, pokud by tyto zdroje byly připojeny v nejvhodnějších lokalitách a se zachováním stejného podílu obnovitelných zdrojů v energetickém mixu. Podle tohoto scénáře by se nové solární elektrárny stavěly především ve slunných oblastech jižní Evropy, zatímco větrné elektrárny by byly budovány ve větrných regionech na severu. Pokud by se zlepšila kvalita rozvodné sítě ve Spojených státech, nemuselo by ročně docházet ke ztrátám ve výši 80 miliard dolarů v důsledku nepřímých nákladů způsobených výpadky elektrické energie. Pokud by v Číně byly v maximální možné míře využity obnovitelné zdroje energie, bylo by zde možné - a to přes dvojnásobný nárůst spotřeby energie - zmrazit emise CO2 na dnešní úroveň. Tento scénář by ovšem také vyžadoval téměř dvojnásobné investice. Objem emisí by se naopak mohl snížit téměř stejně, a při minimálních nákladech, pokud by třetinu čínských uhelných elektráren do roku 2030 nahradila moderní plynová zařízení.

Všechny prozatímní analýzy výsledků místních studií v Evropě, Rusku, USA, Číně, na Blízkém východě a v Jižní Koreji stejně jako výsledky celé studie jsou k dispozici na webu: www.siemens.com/wec.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů