Čtvrtek, 28. března 2024

I menší podniky pomáhají zlepšit život ve svém okolí

V Česku už existují desítky menších firem, které si osvojily odpovědný přístup k podnikání...

I menší podniky pomáhají zlepšit život ve svém okolí

Kromě byznysu dělají i řadu neziskových aktivit, jež mají jedno společné: podporují projekty, které přispívají ke zlepšení kvality života v komunitě kolem. Ať už je to třeba aplikace do mobilu na hlášení černých skládek, bezplatná právní pomoc nebo přednášky o biomase.

Enviweb

Ekologický server a zároveň poradenská společnost Enviweb se už deset let věnuje otázkám životního prostředí. Enviweb.cz navštěvují hlavně odborníci na životní prostředí, ekologové podniků nebo studenti vysokých škol i pracovníci státní správy. Enviweb platí za jeden z nejvyhledávanějších webů o ekologii v Česku a denně ho navštíví přes tři tisíce lidí. Loni spustil projekt ZmapujTo.cz, což je jednoduchá aplikace v mobilu, kdy lidé mohou prostřednictvím svého chytrého telefonu nahlásit nelegální skládku. Z dat pak vzniká na webu interaktivní mapa černých skládek, ke které mají přístup pracovníci správy měst a obcí a mohou skládku nechat odstranit, případně snáze vytipovat, kdo odpadky do přírody vysypal. Pomocí projektu ZmapujTo.cz, do kterého se už zapojilo více než třicet měst a obcí, již lidé nahlásili přes 1600 černých skládek, z nichž zhruba 600 už města odklidila.

"Kromě vlastního uspokojení, že pomáháme dobré věci, přináší projekt kladnou odezvu jak od mapujících, tak i od zapojených obcí a sdružení a v neposlední řadě i sdělovacích prostředků," říká Radek Janoušek, poradce z Enviweb.

Tvůrci aplikace chtějí projekt ZmapujTo.cz ještě rozšířit a vylepšit. "Chceme ZmapujTo.cz dál propagovat a hlavně chceme do interaktivních map ještě přidat sběrná místa všech druhů odpadů od baterií až po autovraky. Také bychom rádi do mobilní aplikace přidali možnost navigace na nejbližší sběrné středisko nebo místo zpětného odběru konkrétního druhu odpadu," plánuje Janoušek. "V současné době pracujeme také na rozšíření aplikace z hlediska možnosti mapovat další nepravosti jak v ekologii, tak i v komunální sféře," dodává.

PRK Partners

Pražská advokátní kancelář PRK Partners se rozhodla pomáhat lidem tím, že neziskovkám, které jsou zaměřené na charitu nebo jinak pomáhají společnosti, poskytuje zdarma právní poradenství.

"Naší zásadní činností jsou pro bono aktivity pro Nadaci Terezy Maxové dětem, Fórum dárců a Randovu nadaci. Věříme, že tyto nadace dělají svou práci kvalitně a opravdu komunitě pomáhají, a proto jim pomáháme způsobem, který umíme nejlépe, tedy nabízíme jim právní poradenství nebo jim poskytujeme v případě potřeby naše sídlo a podobně," říká marketingový manažer firmy Pavel Kunert.

A služby pro neziskovky chce kancelář ještě rozšířit. Jakmile začne počátkem roku platit nový občanský zákoník, což bude z právního hlediska velká změna, budou právníci z PRK Partners poskytovat speciální právní poradenství k tomuto zákonu.

"Chceme rozšiřovat osvětu k této převratné legislativní změně, poskytnout informace všem, kteří mají zájem je hledat. Podporovat společnosti a neziskovky, které pomáhají podnikatelům a občanům se s touto velkou změnou seznámit," doplňuje Kunert.

Step Trutnov

Trutnovská společnost Step Trutnov vyrábí technologie pro energetiku a tepelnou techniku. Vyvíjí a konstruuje vlastní výrobky, jako jsou průmyslové kotle na biomasu, tlakové nádoby, nádrže, výměníky, ohříváky a podobně.

Především se ale tato společnost snaží o osvětu a odborníky i laiky vzdělává v oblasti obnovitelných zdrojů a biomasy. "Kvůli nekoncepčnímu postupu našeho státu jsou představy o obnovitelných zdrojích a biomase velmi pokřiveny. Proto se snažíme spolupracovat s neziskovými organizacemi a už pro příští rok bychom rádi realizovali sérii přednášek u našich zákazníků, kde jsme instalovali kotle na biomasu," říká Klára Pavlíčková, obchodní ředitelka Step Trutnov.

Vedle toho společnost podporuje kulturní a sportovní akce v okolí Trutnova, podporuje vlastní fotbalový tým, spolupracuje se střední průmyslovou školou v Trutnově a rozjíždí projekt na podporu pracovních a studijních stáží s univerzitami jako České vysoké učení technické nebo se Západočeskou univerzitou. "Každý tu je od toho, aby vytvářel hodnoty a umožnil lepší život dalším generacím. Samotné firmě to pomalu přináší spokojenější zaměstnance a s tím související spokojené zákazníky, kteří na nás dávají reference, a portfolio stálých zákazníků se díky tomu rozšiřuje. Navíc jako velmi pozitivní vnímáme fakt, že tyto aktivity přinášejí určitý mediální obraz, který nám jako malé a střední výrobní firmě pomáhá být viditelnější," podotýká Pavlíčková.

Hennlich

Litoměřická společnost Hennlich vyrábí nejrůznější komponenty pro průmysl jako čerpadla, pružiny nebo spojovací techniku. Dlouhodobě se zaměřuje na podporu neziskových projektů zaměřených na mladé lidi, kteří studují nebo pracují v Litoměřicích.

"Využíváme k tomu Dárcovský fond Hennlich, konkrétně program Litoměřice - live city jsi ty. Jde nám především o podporu malých projektů lidí, kteří jsou nadšenci a chtějí dělat něco sami pro komunitu, ve které žijí. Běžně také pomáháme při přírodních neštěstích, jako jsou povodně, nebo podporujeme některé kulturní akce," vyjmenovává Pavel Šumera, ředitel společnosti Hennlich.

Svůj dárcovský fond založil tento podnik už před devíti lety, ale v menším se zapojuje do prospěšných aktivit v kraji už od svého začátku v roce 1991. Důvodů, proč se firma rozhodla začít podporovat komunitu ve svém okolí, bylo prý několik. "Především jsme chtěli podpořit aktivitu asi nejproblémovější skupiny mladých lidí mezi patnácti až pětadvaceti lety věku. Druhou motivací bylo naučit mladé lidi požádat o grant a umět celý projekt samostatně vést, spravovat a vyúčtovat. Mnozí mladí lidé, kteří začínali s projekty u našeho fondu, již nyní realizují velké neziskové projekty," říká Šumera.

"Jsme litoměřická firma, a proto nás zajímá, jak se město vyvíjí a rozvíjí. Chceme proto podpořit dobré myšlenky, které nemají prostředky na realizaci," dodává Šumera.

Rigi stavební společnost

Stavební společnost Rigi z Hradčan u Tišnova se zase zaměřila na své zaměstnance. Zhruba čtyři desítky lidí, kteří pro Rigi pracují, mají zcela výjimečné pracovní podmínky. Vedení vytvořilo pro své lidi unikátní, třístupňový systém ochrany zaměstnanců. V první řadě mají všichni pracovníci velmi vysoké úrazové pojištění. Více než polovině zaměstnanců pak firma hradí penzijní a životní připojištění a třetím stupněm je takzvaný výslužný fond, do kterého firma přispívá každý rok milion korun.

"Chceme v něm postupně našetřit tolik, aby mohla firma po pětadvaceti letech odměnit zaměstnance za práci, kterou odvedl. Moje představa je taková, že by mohl takový člověk dostat zhruba milion korun, jehož část může pracovník použít třeba na předdůchod. Tak může odejít o pět let dříve do důchodu," říká jednatel společnosti a tvůrce systému Miroslav Navrátil.

Dokonce zavedli osobní listy, pomocí nichž tento výslužný fond jednotlivým pracovníkům rozdělili. Každý člověk tak ví, o kolik se mu částka za uplynulý rok zvýšila.

"Navíc už v květnu jsme do fondu přesunuli dalšího půl milionu, byly to první peníze, které firma po zimních měsících vydělala. Pro naše lidi to znamená jistotu, že přesně vědí, kolik ze zaměstnaneckého fondu je konkrétně jejich," dodává Navrátil. Fond ale slouží i jako pojistka v případě, že se pracovník vážně zraní a je potřeba rychle pomoci jemu nebo jeho rodině.

"Takový systém ochrany zaměstnanců je v naší zemi zcela ojedinělý. Ale doufám, že to třeba někoho probudí k následování. To bych si ze srdce přál," doufá Navrátil.

AUTOR: Zuzana Keményová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů