Čtvrtek, 28. března 2024

Hnutí DUHA podrobně hodnotí volební programy

Kdo sníží závislost na fosilních palivech, zlepší recyklaci a dá prostor divoké přírodě?

Hnutí DUHA podrobně hodnotí volební programy

Hnutí DUHA podrobně vyhodnotilo podle čtrnácti kritérií volební programy stran. Výsledky zpracované v přehledné tabulce a další postřehy z hodnocení najdete v příloze a zde: http://hnutiduha.cz/sites/default/files/prilohy/2013/10/hnuti_duha_hodnoti_volebni_programy_22_10_2013.pdf

ČSSD zařadila do svého volebního programu zákon, který srazí naši závislosti na dovozu ropy a plynu či na uhelných dolech. Ráda by jej přijala i Strana zelených [1].

KDU-ČSL chce prosazovat prevenci vzniku odpadů. Všechny strany, které se v programu zabývají odpady, obecně preferují třídění a recyklaci. Úsvit a SPOZ se odpady nezabývají. ODS slibuje dvě neslučitelné věci: bude klást důraz na spalování odpadů a zároveň na recyklaci.

Konkrétní recept na nová území pro divočinu mají jen zelení. Lidovci slibují důslednou implementaci evropských norem na ochranu přírody, což by divoké přírodě pomohlo.

TOP 09 a Strana zelených jako jediné jasně řekly, že nebudou rozšiřovat uhelné doly na úkor severočeských obcí. Ostatní strany k tomu mlčí. ODS dokonce naznačuje, že by mělo být opět možné vyvlastňovat rodinám domy a pozemky kvůli těžbě.

Všechny strany (s výjimkou Úsvitu) se staví kladně k podpoře místních (českých) potravin. Program ANO se však věnuje spíše obecně dotacím do zemědělství a velkovýroby.

Lidovci a zelení mají konkrétní plán, jak odlehčit obcím od kamionů.

Jednoznačně nejlepší hodnocení má Strana Zelených. Ve třinácti z celkem čtrnácti kritérií dostala nejvyšší známku.

Programy stran obsahují i plány, které by měly na naši krajinu a životní prostředí devastující dopad. Tak například Zemanovci jasně říkají: Chceme v české a moravské krajině postavit superkanál Dunaj-Odra-Labe. ODS deklaruje, že nechce umožnit rodinám a obcím, aby si vyráběly vlastní čistou energii. Také hrozí, že znovu vytáhne Chalupův zákon o Národním parku Šumava, který by unikátní území divoké přírody změnil v lunapark.

Jiří Koželouh, energetický expert Hnutí DUHA, řekl:

"Hodnotili jsme, co se strany chystají provést se smogem a naší fosilní závislostí, jak vylepšit recyklaci odpadků, chránit divočinu, podporovat zdravé potraviny nebo nastartovat chytrou ekonomiku. Zjišťovali jsme také, co po volbách plánují udělat s kontroverzními megaprojekty, a jestli zachovají právo občanů vyjadřovat se k velkým stavbám."

Jednoznačně nejlepší hodnocení získala Strana Zelených. Ve třinácti z celkem čtrnácti hodnocených oblastí dostala nejvyšší známku. Nejhorší je naopak ODS, která propadla nejvíckrát.

"Je dobře, že strany chtějí snížit závislost země na stále dražších a špinavých fosilních palivech. Sociální demokraté a zelení si do programu dali důležitý fosilní zákon, který se již osvědčil v Británii. TOP 09 a komunisté jej slibují podpořit alespoň v oficiálních vyjádřeních, která nám poslali."

Kontakty:

Jiří Koželouh, program Energie, 723 559 495, jiri.kozelouh@hnutiduha.cz

Vojtěch Kotecký, programový ředitel, 604 202 470, vojtech.kotecky@hnutiduha.cz

Jan Piňos, média a komunikace, 731 465 279, jan.pinos@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů