Pátek, 29. března 2024

Programy na zlepšení ovzduší v Moravskoslezském kraji mají reálné výsledky

Programy na zlepšení ovzduší v Moravskoslezském kraji mají reálné výsledky

Ministerstvo životního prostředí pracuje na realizaci opatření, která pomohou v Moravskoslezském kraji zlepšit stav ovzduší. Důkazem je např. výsledek jednání s EU a získání jedné miliardy na odprášení Arcelor Mittal Ostrava a.s. a Třineckých železáren, úspěšný program kotlíkových dotací nebo programy Zelená úsporám a Nová zelená úsporám.

"Kotlíkové dotace významně přispěly ke zlepšení kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji. Za 160 milionů korun ve čtyřech výzvách občané vyměnili už víc než 4 tisíce starých kotlů za nové automatické kotle a každý z nich ušetří za vytápění ročně 8 - 10 tisíc korun. Společně s krajem připravujeme pátou výzvu, do které chceme dát 60 milionů korun a v dalších výzvách budeme pokračovat. Kotlíkové dotace přinesly také stovky pracovních míst v kraji a podporují také zdejší šikovné, inovativní střední firmy, kterým se daří nabírat nové pracovníky a přispívat tak ke snižování nezaměstnanosti," říká ministr Tomáš Jan Podivínský.

"Jako náměstek Státního fondu životního prostředí jsem do kraje přinesl 2,6 miliardy korun na zateplení rodinných domů i paneláků. Díky tomu vznikla práce pro 7 200 občanů Moravskoslezského kraje. O prázdninách jsem z Bruselu přivezl více než miliardu korun na odprášení aglomerací v Třineckých železárnách a ArcelorMittal. Díky tomu dojde nejen k dalšímu zlepšení kvality ovzduší, ale i jistotě pracovních míst v těchto velkých fabrikách," dodává ministr životního prostředí Tomáš Jan Podivínský.

Momentálně probíhají v Bruselu jednání, kterými by ministr Podivínský rád kraji přinesl další miliardu korun na alternativní dopravu. Nahradily by se tak staré naftové autobusy ekologickými autobusy na zemní plyn a elektrobusy. Největší díl z této sumy dostane právě Ostrava.

Dalším úspěšným krokem pro zlepšení kvality ovzduší je vytvoření nízkoemisních zón. Prvním městem, které by rádo na svém území zónu vytvořilo, je město Klimkovice.

Ministr Tomáš Jan Podivínský také podpořil projekty na odstraňování starých ekologických zátěží, jako jsou ostravské Laguny nebo Skatulův hliník ve Frýdku-Místku, který je spojen s významnou stavbou silničního obchvatu města. To s sebou nese další stovky pracovních míst a zlepšení ovzduší ve Frýdku-Místku.

Ministerstvo životního prostředí se také aktivně podílí na realizaci opatření, která pomohou řešit kritickou hospodářskou situaci v Moravskoslezském kraji. Zástupci ministerstva jsou také členy pracovní skupiny, která bude na plnění těchto kroků dohlížet. Ministerstvo životního prostředí konkrétně zajistí např. snížení administrativní zátěže pro investory tak, aby byly zkráceny lhůty přípravy a realizace staveb ve veřejném zájmu, nebo se bude podílet v rámci operačních programů na vypsání cílených výzev, které pomohou řešit hospodářskou, sociální a environmentální situaci v Moravskoslezském a Ústeckém kraji.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů