Pátek, 19. dubna 2024

Mapa dobrých obchodů pomáhá nakupovat k přírodě šetrné a odpovědné výrobky

Mapa dobrých obchodů pomáhá nakupovat k přírodě šetrné a odpovědné výrobky

Nezisková organizace FSC ČR již více než rok provozuje a spravuje tzv. mapu dobrých obchodů, kde najdou především zájemci o nákup FSC certifikovaných výrobků přehledně rozdělené obchody a obchodní řetězce, které nabízejí FSC certifikované produkty.

Nejčastější bariérou nákupu FSC certifikovaných výrobků je v případě koncových spotřebitelů především nedostatek informací o dostupnosti takovýchto výrobků v jejich okolí. Mapa dobrých obchodů, která je v podstatě databází obchodů, s FSC výrobky poskytuje velmi jednoduchou a přehlednou formou informace o dostupnosti FSC certifikovaných výrobků, šetrných k životnímu prostředí.

Hlavním smyslem mapy dobrých obchodů je poskytnout základní informace o nejbližších prodejnách s FSC výrobky dle kategorií regionu, druhu prodejny, zboží a počtu výrobků v prodejně. Mapa je umístěna na internetu na adrese www.mapadobrychobchodu.cz a návštěvníci mohou vyhledávat podle zmíněných kritérií.

V současné době je v databázi obchodů více jak 1600 konkrétních obchodů s FSC výrobky. V některých případech se jedná o samostatné prodejny, v jiných zase o součásti řetězců prodejen, jako jsou například Wiki s.r.o. papír a dřevěné hračky či řada hobbymarketů.

Za zmínku také stojí to, že se stále rozšiřuje sortiment FSC výrobků, které nejsou výhradně dřevěné - ať už je to papír v různých podobách, ochranné pomůcky jako jsou například gumové rukavice anebo další kosmetické a drogistické zboží.

Projekt mapy dobrých obchodů je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. "Jsme velmi příjemně potěšeni, že dostupnost FSC certifikovaných výrobků kontinuálně roste, naším hlavním úkolem je nyní přesvědčit společnosti, které tyto produkty prodávají, aby se zaměřily také na jejich větší propagaci," dodává manažer projektu Mgr. Martin Koubek, Ph.D.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů