Čtvrtek, 25. dubna 2024

Tesla chce v Německu prodávat 10.000 elektromobilů ročně

Tesla chce v Německu prodávat 10.000 elektromobilů ročně

Americký výrobce elektromobilů Tesla Motors hodlá do roku 2015 dosáhnout v Německu ročního prodeje kolem 10.000 vozů. Uvedl to generální ředitel společnosti Elon Musk v rozhovoru pro německý list Welt am Sonntag.

"Mám důvěru v německé spotřebitele," prohlásil Musk. "Naše síť stanic pro rychlé dobíjení by měla do konce března 2014 pokrývat zhruba polovinu Německa a do konce roku 2014 celé Německo," dodal. Tesla by podle něj měla mít do konce příštího roku v Německu 25 prodejců.

Elektromobil Model S společnosti Tesla se začal v Evropě prodávat v polovině srpna. V září se stal nejprodávanějším automobilem v Norsku, kde předstihl německý vůz Volkswagen Golf.

Model S se v Německu prodává za 71.400 eur (přes 1,8 milionu Kč). Tesla nyní pracuje na elektromobilu třetí generace, který by měl stát 30.000 až 35.000 dolarů (zhruba 560.000 až 650.000 Kč). Vývoj tohoto vozu chce dokončit do roku 2017.

Německá kancléřka Angela Merkelová v květnu potvrdila, že plánuje dostat do konce tohoto desetiletí na německé silnice milion elektromobilů. V loňském roce se přitom v Německu prodalo méně než 3000 elektromobilů. Prodej elektromobilů zůstává na nízké úrovni kvůli vysokými nákladům a omezené délce jízdy.

Podle letošního průzkumu německého autoklubu ADAC se nyní němečtí motoristé staví k elektromobilům mnohem skeptičtěji než před dvěma lety a jsou méně ochotni smířit se s potížemi, jako je například dlouhá doba nabíjení baterie.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů